Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snodd taktik ska ge skytteguld

Håkan Dahlby är i London för att vinna medaljen han saknar.  Långsammare skytte ska göra drömmen verklig.

Svåra förhållanden. ”Banan är väldigt, väldigt vindkänslig”, säger Håkan Dahlby om Royal Artillery Barracks. Foto: MAJA SUSLIN
Håkan Dahlby från Askeröd har vunnit EM tre gånger, senast i år, och tagit lika många silver. Han har vunnit två världscupsfinaler. Ändå är skåningen mest känd för medaljen han inte har tagit – den i OS.
I Aten slutade han femma i en jämn tävling, men i Peking blev facit en elfteplats och missad final. I London är han ute efter den där medaljen som lyckats undfly honom – och han lämnar inget åt slumpen.
– Bössan är lite annorlunda numera, tekniken också, säger Håkan Dahlby och förklarar:
– Amerikanerna är nästan alltid i final, därför skaffade jag mig samma coach. Nu tittar jag på duvorna lite, lite längre och väntar med skotten så att jag ska kunna behärska alla väderförhållanden.
Det är en konst som kan vara bra att kunna bemästra i London. När Håkan Dahlby under måndagen och tisdagen följde de skånska skeetskyttarna Stefan Nilsson och Marcus Svensson fick han se tävlingen avgöras i sol, moln och regn.
Lite av varje, helt enkelt.
– Jag har inga problem med att skjuta när det regnar annars, men då har vi tak över huvudet. Det har vi inte nu och om det regnar för mycket kan det bli problem för mig eftersom jag skjuter med slipade glasögon.
Skyttearenan Royal Artillery Barracks har fått kritik för att bakgrundsnätet försvårar skyttet när det är omväxlande soligt och molnigt. Dahlby lägger inte så mycket vikt vid det utan fokuserar på de positiva effekterna.
– Om solen är framme är duvorna så här stora, säger han och visar ett mått modell pizzatallrik med händerna.
Håkan Dahlby hoppas också att hans nya teknik kan ge utdelning i de särskilda vindförhållanden som då och då råder på arenan.
– Banan är väldigt, väldigt vindkänslig. När det blåser från sidan så snurrar vinden i arenan, man ser hur dammet från duvorna virvlar runt.
De yttre förhållandena är svåra att göra något åt. Däremot har Håkan Dahlby och övriga lerduveskyttar i världstoppen sett till att påverka det de kan: duvorna.
– Den som vann i Peking [amerikanen Walton Eller] var den som hade mest tur med duvorna, det sa han till och med själv. Så är det inte längre. Träffar man duvan så går den sönder, säger Håkan Dahlby och sammanfattar läget inför det olympiska dubbeltrapskyttet i en enda mening:
– Det är upp till mig själv nu.

Så funkar dubbeltrap

Dubbeltrap, kval. Tre serier om 50 skott. De sex bästa tar med sig resultaten till finalen, där man skjuter ytterligare 50 skott. Finalen avgörs klockan 16.
Dubbeltrap skjuts från fem olika positioner. Lerduvorna skjuts ut två åt gången från tre möjliga utkastare femton meter framför skyttarna.
Till skillnad från skeet, där duvorna flyger på tvären över banan, handlar dubbeltrap mer om att bedöma avstånd och vinklar när duvorna är på väg bort från skytten.
Den vänstra utkastaren kastar duvorna åt vänster, men maximalt fem grader från den raka mittlinjen. För den högra utkastaren gäller det omvända. Utkastaren i mitten ger duvorna en rak bana. Duvorna flyger som längst 55 meter.
OS avgörs över tre serier, alltså tre gånger 25 dubbelskott. I första omgången används utkastarna i mitten och till vänster, i andra omgången de i mitten och till höger och till sist den högra och den vänstra.
De sex bästa tar med sig poängen till final, där ytterligare 40 skott skjuts.
Gå till toppen