Lund

”Sparta känt i hela Sverige”

För Linus Lundgren Larsen är staden en arena och idrotten parkour. Han tränar hundratals barn och unga till bättre kroppskontroll.

– Mitt mål är att få en parkourpark i Lund, säger han.

Nationalencyklopedin säger att parkour är kroppsövningar som bygger på snabb och effektiv förflyttning samt forcering av hinder, ofta i stadsmiljöer. Linus Lundgren Larsen säger att det är en livsstil.
– Man blir snabbtänkt, får extremt bra kroppskontroll och uppskattar miljön omkring sig på ett annat sätt. Förr när jag gick genom stan gick jag och glodde i mobilen. Nu tittar jag upp, ser allt som händer, alla möjligheter, säger han.
Linus Lundgren Larsen har aldrig gillat fotboll. Eller annan idrott för den delen. Men att hoppa runt, över och under hinder har han gjort sen barnsben.
En gympalektion på Vikingaskolan kom en äldre elev fram till honom och frågade vad han höll på med.
– Han sa att det såg ut som parkour. Jag hade ingen aning om vad det var. Men han skrev ner ordet på en lapp och så gick jag hem och sökte på internet. Där hittade jag massa videor. Jag tittade och försökte göra som de, berättar han.
Som 13-åring gav han sig ut på gator och torg för att träna på att hoppa långt, rulla över kanter och slänga sig utför höjder. Några år senare fick han frågan om att börja träna andra ungdomar. Idag har han runt 300 elever varje vecka genom Sankt Hans IF.
– Lund är en ganska stor parkourstad faktiskt. Sparta är ett känt ställe i hela Sverige.
Mycket betong, höjdskillnader och murar. Det är sådant som en parkourutövare gillar. Linus Lundgren Larsens barndomskvarter på Linero kan erbjuda mycket av den varan.
– Och det finns nybyggda lekplatser där som har hur mycket saker som helst som man kan hänga på och klättra i, säger han.
En solig dag samlar han ihop ett gäng kompisar, köper med en klase bananer och ger sig ut på en parkourtur. Folk stannar och tittar – förstås – när de gör bakåtvolter från murar eller tar ett bautaskutt från en avsats till en annan. Många blir fascinerade och börjar fotografera. Andra skäller.
– De tror att vi förstör, att vi är några ligister. Då brukar jag försöka prata med dem och förklara vad det är vi håller på med.
Yngre elever och nybörjare brukar tycka att det är lite jobbigt att ge sig ut på stan med publik i början. Det är en av anledningarna till att Linus Lundgren Larsen har ett mål med parkouren i Lund.
– Jag vill bygga en parkourpark för mina elever. Det skulle betyda mycket för oss att ha någonstans att träna och samlas, säger han.
Han har vid flera tillfället uppvaktat Lunds politiker, som verkat intresserade. Men sedan har inget hänt.
– Jag håller till i Malmö en del också. Där har politikerna jagat oss för att snacka om en park. I Lund får vi jaga politikerna. Det är skillnaden.
Foto: Julia Lindemalm

Se Linus Lundgren Larsens parkour

Gå till www.youtube.com och sök på ”Linus Lundgren Larsen Parkour”

Linus Lundgren Larsen

Ålder: 20.
År i Lund: 20.
Gör: Sysslar med parkour på heltid. ”Jag tjänar inte så mycket pengar på det, men det är så roligt. Jag har träningar eller kör själv varje dag”. Den 4 augusti tävlar han i SM i Free running, en form av parkour.
Bor: Linero.
1Lunds station. ”Lunds station har blivit en stor del i mitt liv sedan jag började träna parkour och freerunning i Helsingborg och Malmö.”
3Domkyrkan. ”Jag blir lika imponerad varje gång jag går förbi.”
2Lunds universitet. ”Ett av de finaste ställen man kan träna parkour på och en av favoriterna.”
4Sparta. ”Perfekt för parkour. Hit går jag ofta och tränar.”
Gå till toppen