Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fynd kan ge svar på gåta

Under renoveringen av Dalby kyrka inträffade något oförutsett. Plötsligt lossnade en mängd puts från fasaden. Det gjorde det möjligt att söka svaret på en olöst gåta.

Händelsen inträffade i slutet av juli under en pågående renovering. Putsen som lossnade blottade fasadens murbruk.
Kyrkan är troligen den äldsta i Norden, möjligen Nordens äldsta bevarade byggnad överhuvudtaget. Uppförandet dateras ofta till år 1060.
Årtalet kommer inte från arkeologisk forskning, utan grundar sig på uppgifter i historiska texter. Med andra ord kan det vara fel.
En person som reagerade på händelsen med den lossnande putsen är Stephan Borgehammar, professor i praktisk teologi vid Lunds universitet. Han och kollegan Jes Wienberg, professor i historisk arkeologi, kommer i slutet av månaden ut med en bok om Dalby kyrka och dess historia.
– Man tar sällan dateringsprov på så här gamla byggnader. Dels är det kostsamt och dels är det känsligt att göra ingrepp, säger han.

Stephan Borgehammar hjälpte till med att snabbt få rätt tillstånd från länsstyrelsen. Forskare från Åbo besökte kyrkan för att ta prover. De analyserar byggnadens murbruk, en ny metod som via kol-14-metoden kan avslöja hur gamla olika material är.
Om allra senast sex månader är provsvaren klara.
Den blottade fasaden möjliggör också en annan mätning. Dendrokronologi innebär att forskaren daterar trävirke genom att studera dess årsringar. Kravet är förstås att virket inte är stympat, utan är bevarat från bark till bark.
– Det verkar finnas trä av den sorten i kyrkan. Det är spännande, säger Stephan Borgehammar.

Hur pass intressanta kan svaren vara?
– Väldigt intressanta. För det första är byggnaden i sig intressant eftersom den är så gammal. Vi kanske kan få reda på i vilka olika steg kyrkan byggdes, och hur och när.
I höst kommer byggnaden dessutom att analyseras med laserskanner.
– Det är mycket vi inte vet om kyrkans historiska användning. Med hjälp av 3D-modellen kan vi nog få svar också på denna fråga, säger Stephan Borgehammar.

3D-skanning ska avslöja kyrkans förflutna

Med hjälp av laserskanner kommer forskarna i höst att kunna skapa en tredimensionell version av Dalby kyrka. Genom att studera oregelbundenheter i byggnaden hoppas forskarna kunna se olika skador och reparationer. Förhoppningen är att också lära sig mer om den gamla kyrkans äldre verksamheter.
3D-skanningen kommer också att finnas tillgänglig på församlingens hemsida, där besökare kan "uppleva" den gamla byggnaden inifrån.
Gå till toppen