Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Viner som passar till svamp

Det där med svampår är ett mysterium. När det finns läcker svamp så är det lycka. Och svampens bästa vän är vin.

Vissa år finns det mer än vad man kan bära med sig, andra finns noll. Vissa år dräller det av kantareller men är renons på soppar, andra år plockar man sig nikotingul av gul taggsvamp hittar inte en enda rynkad tofsskivling. Och orsakerna kan inte bara sökas i för liten eller stor nederbörd, för lite eller för mycket sol.
Men när det finns läcker svamp så är det lycka. Och svampens bästa vän är vin.
Varför inte toskanskt? När porcini (karljohanssvamp) svämmar intalienska marknader går det åt mycket chianti vid middagarna,
 2011 Las Moras Reserve Chardonnay, 16018, box 3 l  219 kr
Detta är en ganska fyllig argentinsk chardonnay som lätt kan mäta sig med många motsvarande flaskor i 75 - 90-kronorrsklasen. Vinet är torrt med tropisk fruktighet lite blodapelsin och fat. Utmärkt till rätter med ljust kött, till exempel fläskfilé, med en stuvning på svamp.
2011 Thomas Hyland Chardonnay, 6023, 109 kr
Vill man ha lite mera elegans av vinet än det föregående och dessutom har en fiskrätt, kanske gratäng, på vit fisk och  trumpetsvamp så är detta ett gott val. Penfolds är en kvalitetsproducent i Australien och trots stor produktion håller vinerna hög kvalitet i de olika segmenten och årgångarna. Torrt och fylligt. Ganska markerad fatkaraktär, fruktigt som sjutton med mango- och guläppelprägel och en liten nötig smörighet.
 2010 Roodeberg, 7451, 87 kr (box 3 l  269 kr)
Ännu har jag inte varit med om att Roodeberg varit ett fel val och då har jag ändå druckit vinet till så varierande rätter som hälleflundra och oxfilé och desutom vid otaliga buffébord. Den gamla klassikern står sig, kort sagt. Fokus är inställt på mörkbärig frukt med små fatövertoner. Liite rök finns också med – vinet är ju sydafrikanskt. Så om du äter svampen till fisk, fläsk, kött eller bara svampen för sig själv – ett glas Roodeberg till blir alltid rätt nästan varje rätt.
2009 Rosso Montepulciano, beställningssortimentet 75854, 108 kr
Vino nobile di Montepulciano är storebrodern, Rosso di Montepulciano lillebrorsan som dricks som ungre är är lite fruktigare och älskligare. Druvan är en variant av Toskanadruvan sangiovese, prugnolo gentile, och hela trevliga italienska körsbärsfrukten finns här, spetsad med lite lätta chokladtoner från fatet. Smörstekt macka med brynta kantareller och persilja och ett glas av detta därtill, say no more! Ekoodlat.
 2009 Rocca Guicciarda Riserva, 2723, 139 kr
Viltköttssäsongen är på G även om det dröjer med älg, rådjur och hare. Men duva och annat vilt finns redan och står vilt, kanske garnerat med svamp, på bordet skall man inte dra sig för att välja ett vin som står i paritet till maten, helst ett vin med struktur, tanninstramhet, och de nyanser som kommer av lagring. Detta vin är ännu ungt med uppvisar redan lagringstoner av tobak och kaffe över den fräscha plommon- och körsbärsfrukten. Producenten är Barone Rivasoli och vinet uttalas råcka goittjarda.
Gå till toppen