Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Pr-byrån ångrar inte nallebjörnsaktionen

Malmöbaserade pr-byrån Studio Total tror att deras nallebjörnssläpp i Vitryssland kan ha bidragit till diplomatutvisningen.

Tomas Mazetti och hans kollega Hannah Frey från Studio Total efter att de avslöjat att de låg bakom nallebjörnsaktionen.arkivfoto: Gero Breloer/ap 2011
För en månad sedan kom rapporter om att ett flygplan släppt nallebjörnar med regimkritiska budskap över Minsk.
Enligt pr-byrån, som tidigare stått för flera uppmärksammade reklamkupper, var det den som stod bakom nallesläppet.
– Syftet var att få upp allmänhetens och medias ögon för situationen i Vitryssland. Vi ville visa stöd för människorna i Vitryssland och för oppositionen, säger Tomas Mazetti från Studio Total.
Trots att Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko avskedat två generaler efter nalleaktionen uppges kuppen inte ha nämnts i samband med det vitryska beslutet att utvisa den svenske ambassadören. Enligt Carl Bildt har nalleincidenten inte tagits upp ”överhuvudtaget”.
Studio Total tror dock att aktionen har spelat roll.
– Jag har ju inte pratat med UD om det och jag tror inte de skulle säga någonting heller. Men det är ju inte helt osannolikt att vår aktion har haft någonting med det här att göra, säger Tomas Mazetti.
Han tycker det är beklagligt att det skett gripanden i Vitryssland efter nallesläppet.
– Det är jättetråkigt. Men det grips folk där hela tiden för saker som de skriver. Tyvärr ser situationen ut så i Vitryssland och det är ju själva anledningen till att vi gjorde vad vi gjorde, säger Tomas Mazetti.
Att nallesläppet skulle riskera att göra mer skada än nytta är ett argument som Tomas Mazetti inte köper. Han berättar har deras tilltag endast nämnts i goda ordalag på vitryska oppositionssidor på nätet.
– Jag förstår inte hur man kan kritisera en sådan aktion och jag tar inte så hårt på kritiken som kommer från svenskt håll. Det som är relevant för oss är vad de säger i Vitryssland och därifrån har jag ännu inte sett någon kritik, tvärtom.
Gå till toppen