Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kobajs, skog och blommor

Aldrig kommer Ann-Margret Nilsson så nära naturen som när hon cyklar Vombsjön runt.
– På cykeln ser du omgivningarna på ett annat sätt, säger hon och ler.

Klockan klämtar när hon tillsammans med dottern, barnbarnet och en väninna saktar in vid Öveds kloster. De hoppar av sina cyklar, dricker snabbt upp saften och smakar på bullarna som serveras i tältet.
Det är förmiddag men sällskapet har redan varit ute i flera timmar. Efter starten i Veberöd har de svängt förbi Dalby, Södra Sandby, Flyinge och Harlösa. De cyklar loppets sex och en halv mil långa sträcka.
60-åriga Ann-Margret Nilsson är förtrollad av sädesfälten, bondgårdarna – och inte minst alla vackra trädgårdar hon ser längs vägen.
– Vi har tagit två stopp efter Södra Sandby. Man vill stanna och se sig om. Det är så vackert – mycket finare jämfört med andra turer som vi cyklar, säger hon.
Miljön är inte ny, varken för henne eller de andra. De bor i närliggande orter. Men när de sätter sig på cykeln kommer de närmare naturen, förklarar Ann-Margret Nilsson som gör sitt tredje lopp.
– Alla dofter man möter – det är så härligt. Det är allt från kobajs till skog och blommor, säger hon, tittar upp i skyn och brister sedan ut i skratt.
– Man bara flyter fram på cykeln, inflikar dottern Jessica Holm.
En efter en stannar cyklisterna framför det gamla klostret. De har ingen brådska. I Vombsjön runt tas det inga tider. Alla trampar på i egen takt. De pratar med varandra och flera överhör samtalet mellan Sydsvenskan och Ann-Margret Nilsson.
En kvinna bidrar med sin åsikt alldeles innan hon cyklar iväg.
– Jag åker ofta förbi med bilen här. Men jag har aldrig cyklat genom allén här tidigare. Det var fantastiskt! Man ser saker i ett helt annat perspektiv! ropar hon.
Sällskapet har nu fått i sig ny energi och efter depåstoppet ger de sig in sista etappen innan målgången tillbaka i Veberöd. Ann-Margret Nilsson är taggad från topp till tå.
– Nu ger vi järnet!
Gå till toppen