Svedala

Facket stämmer bageri

Anna Olsson planerade att komma tillbaka till sitt arbete på Farmors bageri i Svedala efter att ha varit föräldraledig. Då hävdade arbetsgivaren att hon inte hade sitt jobb kvar.

Anna Olsson stod plötsligt utan arbete. Arbetsgivaren hävdar att det inte finns något anställningsavtal medan Hotell- och restaurangfacket menar att det finns skriftliga bevis.Bild: Foto: Ingamar D Kristiansen
Efter 22 månaders arbetsuppehåll, för studier och två föräldraledigheter, tänkte Anna Olsson återgå till bageriet i Svedala. Medan hon var borta hade bageriet bytt ägare. Den förra arbetsgivaren hävdade att Anna Olsson inte hade en giltig anställning och den nya att han därmed inte hade plats för henne. I praktiken hade Anna Olsson inget jobb att återvända till.
– Jag mår inte bra. Och jag mår inte bättre av att sådana här människor ska kunna komma undan, säger hon.
Anna Olssons ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, Lynn Ljungberg, säger att det finns skriftliga bevis både på anställningen och att arbetsgivaren visste om när hon skulle komma tillbaka i tjänst.
– Jag är jätteglad att vi lämnar in en stämning på detta. Är man hemma med sitt barn ska man inte bli missgynnad. Det är ett viktigt ärende, säger Lynn Ljungberg.
Stämningen riktar sig mot den nya ägaren, Michael Nilsson, eftersom det är han som enligt lag ska ta över de anställda, menar Lynn Ljungberg.
Michael Nilsson anser att han inte har med ärendet att göra.
– Jag känner mig utomstående. När problemet uppstod var det inte jag som hade företaget. Förra ägaren påstår att hon inte var anställd. Hon påstår tvärtom.
Lynn Ljungberg menar att den här typen av fall är vanliga, inte minst inom restaurangbranschen.
– Där finns många småföretagare som säljer sin verksamhet från en dag till en annan, säger hon.
– Det viktigaste när man börjar jobba är att man har ett anställningsavtal. Det är viktigt för arbetsgivaren också. Någon gång kan det komma tvister om vad man är överens om.
Anna Olsson arbetar i dag som undersköterska. När hon hösten 2011 stod utan arbete behövde hon ett nytt jobb så snart som möjligt.
– Jag stod ju med noll kronor. Jag fick gå ut och söka jobb direkt. Jag fick knacka dörr, jag hade inte tid att skriva ansökningar.
Men hon vill fortsätta att driva ärendet om det förlorade jobbet i bageriet. Hon säger att många unga tjejer har frågat henne om sina rättigheter och hon vill visa att ett fackligt medlemskap lönar sig.
– Det är viktigt att sådant här kommer ut. Det är många unga som inte vet sina rättigheter och det är många som inte har ett anställningsavtal, säger Anna Olsson.
Sydsvenskan har utan framgång sökt företrädare för den förra ägaren.
Gå till toppen