Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Nu ska jag gräva ner mig”

Sverige gick för OS-medalj i laghoppningen. Det gick inte alls.
Det blev en delad sjätteplats och en hel del att fundera på till individuella finalen i morgon.

Henrik von Eckermann på hästen Allerdings drog på sig sexton fel – och därmed var Sveriges chanser till en medalj i praktiken borta. Trots det klena resultatet får von Eckermann vara med i den individuella hoppningen.Bild: Foto: Lars Dareberg
– Det känns tomt, jag är besviken. Det är många år kvar till nästa OS, säger Henrik von Eckermann.
Mindre än en timme före måndagens final i laghoppning kommer Lisen Bratt Fredricsson gående, stödd av sin man Peder Fredricsson.
Hon kan inte gå själv och ser ut att ha fruktansvärt ont.
Hon och hästen Matrix kraschade in i ett hinder i lördags, men efter en heroisk insats av ekipaget dagen efter låg Sverige på delad fjärdeplats inför lag- finalen.
Och det började helt okej.
Jens Fredricsson red riktigt bra, Lisen Bratt Fredricsson orkade inte riktigt hålla ihop det och fick tolv fel, men chansen fanns fortfarande.
Bara de tre bästa resultaten räknas och de stora essen Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson kunde mycket väl ha räddat upp det hela.
– Jag vågar inte titta när "Henke" rider, säger Lisen och linkar iväg från tv:n.
Och det var lika gott.
von Eckermann med hästen Allerdings klappade igenom totalt och fick sexton fel.
– Det var svårare bana, men Henrik ... Han skulle ju rida om medaljerna på onsdag var tanken, säger Lisen Bratt Fredricsson.
– Nu ska jag gå och gräva ner mig.
Medaljchansen var borta och när Rolf-Göran Bengtsson och Casall äntrade arenan och det blev åtta fel så spelade det ingen roll.
– När man rider in och loppet är kört för de bästa placeringarna så kör man inte 110 procent utan 90–95 procent, säger Bengtsson.
Förbundskaptenen Sylve Sjöstrand skrattar bort det:
– Det tror jag inte. Det var ändå en OS-final och Rolf-Göran vill alltid vara bäst, säger han.
För britterna fortsätter medaljerna att trilla in. Storbritannien tog guldet efter omhoppning mot Holland och Saudiarabien fick bronset.
Trots all besvikelse så gick faktiskt hela laget utom Lisen Bratt Fredricsson vidare till den individuella finalen som avgörs i morgon onsdag.
Henrik von Eckermann har en hel del att fundera på fram tills dess.
– De andra dagarna rev han [Allerdings] inte en bom och då håller han sig avslappnad. Så fort det händer något är det svårt att få tillbaka lugnet eftersom vi har en maxtid också. Hade jag kunnat lägga volter och börja om från början hade det kunnat gå annorlunda.
Det var också på grund av det som han valde sin andrahäst Coupe de Coeur som förstaval till OS, men när det upptäcktes att allting inte stod rätt till med hästen nere i Falsterbo fick han byta till Allerdings.
Vad måste du göra bättre?
– Det måste jag tänka lite på. Jag får analysera senare och gå igenom exakt vad som hände, säger han.
Lyckas han med det kan det räcka hur långt som helst för i den individuella finalen på onsdag börjar alla om från noll.
Gå till toppen