Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Universitetets stjärna var en bluff

Nu skrivs sista kapitlet i den största skandalen i Köpenhamns universitets 526-åriga historia. En internationell expertpanel slår fast att hjärnforskaren Milena Penkowas forskning bygger på medvetet fusk.

Prisad av prinsessa. Minela Penkowa (i mitten) var en av de danska elitforskare som 2009 fick 1,1 miljoner danska kronor var. Kronprinsessan Mary (till vänster) talade med pristagarna i samband med ceremonin där Penkowas mamma var närvarande, trots att hon skulle ha avlidit i en trafikolycka. Till höger en annan av pristagarna, Marie-Louise Bech Nosch.Arkivfoto: Keld Navntoft/Scanpix 2009
Idag blir rapporten offentlig men innehållet har läckt ut i förväg. Och det är föga överraskande. Expertpanelen, som arbetat på uppdrag av universiteten, slår fast samma sak som tidigare undersökningar gjort: att Milena Penkowa medvetet har levererat forskningsresultat som saknat dokumentation eller där resultaten byggt på påhittade experiment.
Ett exempel är ett projekt där hon påstått att över 700 försöksråttor använts när det visade sig vara ett tjugotal.
Expertpanelen går hårt åt Köpenhamns universitet som man menar borde ha reagerat och vidtagit åtgärder mot Penkowa redan 2003.
Då fick hon sin doktorsavhandling först underkänd på grund av brister i dokumentationen av råttförsöken.Men efter ingripande av universitetets rektor blev avhandlingen godkänd och Penkowas karriär satte fart.
Uppbackad av universitetsledningen och en personlig vän, den dåvarande vetenskapsministern, fick Milena Penkowa stjärnstatus och hon omnämndes som en kommande Nobelpristagare. 2009 fick hon ett elitforskarpris på 1,1 miljoner danska kronor trots att kritiken mot hennes forskning börjat ta fart. Samma år utnämndes hon, 37 år gammal, till professor i neurovetenskap.
I samband med kritiken mot doktorsavhandlingen sa Milena Penkowa att hon hade haft svårt att få fram dokumentationen eftersom hon var så förkrossad över att hennes mor och syster omkommit i en trafikolycka.
När hon mottog elitpriset ur kronprinsessan Marys hand var dock modern och systern på plats.
– Jag hälsade på dem båda men jag var inte klar över att de var döda, sa professor Elisabeth Bock, en av de forskare som hade misstänkt att Penkowas forskningsresultat var falska.
Början till slutet var när tre av hennes studenter försökte göra om avhandlingens råttförsök. Det visade sig vara omöjligt. Studenterna slog larm och snöbollen började rulla.
I början på 2010 blev Milena Penkowa avstängd från universitetet. Hon polisanmäldes för grov dokumentförfalskning. Det avslöjades att det laboratorium i Spanien där råttförsöken skulle ha utförts var påhittat. Penkowa dömdes till tre månaders villkorligt fängelse.
Milena Penkowa bemöter den internationella expertpanelens slutsatser på sin hemsida, hjerneeksperten.dk.
Hon skriver att ”ingen är felfri, inte heller jag, och det är ingen tvekan om att oavsiktliga fel har gjorts men medvetet fusk är en annan sak, och det har jag aldrig begått”.

Penkowas lögner

Milena Penkowa påstod att hon använt över 700 försöksdjur. Det var ett tjugotal.
Hon skyllde misstag på att hennes mamma och syster döt i en bilolycka. De lever.
Ett spanskt laboratorium som skulle ha utfört experiment finns inte.
Gå till toppen