Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Deras första mobilspel placerar sig på säljtoppen

Det började som ett skolprojekt i gymnasiet. Nu är de nyblivna företagare och deras första spel ligger på Androids bästsäljarlista.

Ella Svahn och Enoch Joelson sitter bakom varsin laptop i Ellas pappas kök, i en lägenhet i centrala Lund. Tillsammans med Robin Overgaard utvecklar de spel till smarta mobiler i det nystartade företag Ludum Entertainment.
– Vi hade egentligen planer på ett kontor till hösten, men så blir det nog inte, säger Ella Svahn.
Deras första spel har nyligen släppts på Android market och ligger på fjortonde plats på listan över bästsäljande nya appar. Men egentligen har de hållit på ett tag. De började i gymnasiet, när de läste på Ljud och bildskolan i Lund med inriktning mot just spelutveckling. Istället för praktik utvecklade de sitt eget spel.
– Vi var fyra från början, men den fjärde i gruppen ville göra andra saker efter gymnasiet, säger Enoch Joelson.
Genom lärare på skolan kom de i kontakt med Selfmade i Malmö.
– Vi fick jättemycket hjälp av dem. Framförallt med stöd i hur man ska tänka eller söka finansiering, säger Ella Svahn.
Och finansiering fick de, genom Uppstart Malmö. Deras bolag startades i våras och spelet blev klart för några veckor sedan.
– Det tog mycket mer tid att starta företag än vi trodde, säger Ella Svahn.
Enoch Joelson säger att det inte är företagandet i sig som lockar i första hand, utan möjligheten att få arbeta med spel. För Ella Svahn var steget att till att skaffa eget företag inte så långt.
– Min pappa driver företag och jag har alltid tänkt att jag också ska göra det.
Planen nu är att få ut spelet även till Iphone. Men de har också redan planer på ett nytt.
– Under hösten hoppas vi kunna arbeta vidare med det, säger Enoch Joelson.
På längre sikt skulle de bli fler i företaget för att kunna lägga mer tid och kraft på just utvecklingen. Men vid frågan om de drömmer om att bli uppköpta för mycket pengar tvekar de. Enoch Joelson säger att hans dröm helt enkelt är att få arbeta med spel på heltid.
– Vi vill behålla vår självständighet. Vi vill göra våra spel och inte andras, fyller Ella Svahn i.
Det svåraste så här långt tycker hon har varit att som ung med idéer om företagande bli tagen på allvar.
– Ja, vi gick i och för sig fortfarande i gymnasiet. Men man måste ge de unga en chans också. Vi är ju nästa inkomstkälla i det här landet.

Uppstart Malmö

En stiftelse med syfte att stötta entreprenörer med rådgivning, finansiering och investeringskapital. En rad näringslivsprofiler med anknytning till Malmö är knutna till stiftelsen som investerare. Selfmade
Selfmade är en förening som erbjuder hjälp och stöd med idéutveckling för i första hand kulturella projekt. Selfmade ägs av Malmö Folkhögskola och finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Region Skåne, Malmö stad, Helsingborgs stad och Utvecklingsstiftelsen i Landskrona.
Gå till toppen