Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lukasjenko talar ut om nallar

Vitrysslands president anklagar Sveriges ambassad för delaktighet i nallebjörnskuppen i vitryskt luftrum. Men den svenska ambassadören hade kastats ut även utan nallebjörnar, säger Aleksandr Lukasjenko.

Alexander Lukasjenko-Bild: Arkivfoto: Nikolai Petrov/Vitrysslands telegrambyrå
Sveriges ambassad var inblandad i nallebjörnskuppen i början av juli, hävdar Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko. Ett svenskt sportflygplan tog sig då utan tillstånd från Litauen in i vitryskt luftrum och släppte hundratals små nallebjörnar med budskap om yttrandefrihet.
– De som förberedde kränkningen av vårt territorium arbetade ihop med svenska ambassaden. Vi har fått bevis på det från förundersökningsledarna, säger Lukasjenko till den ryska nyhetsbyrån Interfax.
Förra veckan meddelade Vitryssland att Sveriges ambassadör inte längre är välkommen i landet på grund av sina kontakter med den vitryska oppositionen.
Enligt Lukasjenko var nallebjörnarna inte huvudanledningen till den diplomatiska kris som nu lett till att både den vitryska ambassaden i Sverige och den svenska i Vitryssland snart stängs helt och hållet.
– De här plyschgrejerna har lagts till problemet. Men det är en annan sak. Där måste Sverige och Litauen lämna ett svar enligt internationella normer. Får vi inte de svar som internationella normer kräver så hittar vi ett lämpligt svar på plyschgrejerna.
Att det svenska flygplanet kunde ta sig djupt in i vitryskt luftrum utan att stoppas ledde till att vitryska luftförsvarets chef fick sparken. Ändå hävdar Lukasjenko nu att vitryska myndigheter upptäckte intrånget direkt men inte ville angripa planet.
– Ambassadören ska inte snacka om att han sysslade med försvar av demokratin hos oss. Vi ska ta reda på vilken roll den före detta svenska ambassaden hade i den här incidenten, säger han till Interfax.
På fredag träffas EU-länders ambassadörer i Bryssel för att diskutera den diplomatiska krisen mellan Sverige och Vitryssland och för att komma överens om en gemensam EU-linje mot Vitryssland. En tydlig markering mot Vitrysslands agerande väntas.
USA har redan uttryckt sitt stöd för Sverige i konflikten.
– USA stödjer Sverige och andra europeiska länder som vill hjälpa det vitryska folket att få en modern, demokratisk och framgångsrik framtid, sade amerikanska UD:s talesperson Patrick Ventrell i dag, enligt nyhetsbyrån AFP.
Han uppmanade också Vitryssland att frige alla politiska fångar.
Gå till toppen