Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Scandic gick på toa i piaffen

Patrik Kittel fick inte domarna med sig. Men redan nu tar han sikte mot Rio om fyra år.

Bild: Foto: Tobias Röstlund
– Några OS till ska man väl rida innan man blir gammal och gråhårig, säger han.
Det hjälpte inte med Billy Idol i högtalarna. Eller att han och Scandic fick till det bättre än tidigare i Greenwich Park.
– Han gick på toa i piaffen och jag hade några missar, men det var den bästa klassen av de tre här, säger Kittel.
78,878 procent i küren – den individuella dressyrfinalen – var för snålt betalt för att han skulle hamna någonstans i trakterna där han tycker sig höra hem.
Bland de topp-tio.
Nu kom han 14:e – och blev inte ens bästa svenska ekipage. Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello fick 79,285 procent och landade som elva.
– Det har varit lite stolpe ut. Och det är svårt att starta i början, det vet alla som håller på med dressyr. Hade jag startat senare hade det kunna bli över 80 procent, säger Kittel som gick ut som tvåa.
Varför är det så, att man får lägre poäng om man rider tidigt?
– Det är en väldigt bra fråga. Alla hävdar ju att det inte är så... säger han.

Det är långt från säkert att satsningen mot Rio de Janeiro sker med Scandic. Då är hingsten 17 år. Ingen ålder i sig. Men det kan finnas bättre alternativ. Hemma i stallet i Tyskland står Donna Unique, en lovande åttaåring.
Och Scandic kan komma att säljas.
– Vi ska sätta oss ned efter OS och se vad vi gör. Om hästen ska bli till salu eller om vi fortsätter. Framtiden får utvisa hur det blir. Vi måste alla leva på det här. Mitt jobb är att träna och utbilda hästar och det gör mig lyckligast, säger Kittel som äger en tredjedel i Scandic.
Tinne Vilhelmson Silfvén gladde sig åt att det fungerade så väl i hennes sjätte OS. Det ska bli ett sjunde också. Don Auriello – Anton kallad – är 14 år då och i sin bästa ålder. I tredje küren kom tangerat personbästa på 79,285.
– Han var inte ett dugg tveksam att vara här bland alla människor.
Jörgen Persson, Ragnar Skanåker och Kerstin Palm har gjort sju sommar-OS som aktiva. Vilhelmson Silfvén gör dem gärna sällskap.
– Ja, det måste jag ju, eller hur? Något annat kan man inte säga. Inte en sån här dag.
Guldet? Det vann brittiskan Charlotte Dujardin på Valegro på fenomenala 90,089. Holländskan Adelinde Cornelissen på Parzival fick silver för 88,250 och tyskfödda brittiskan Laura Bechtolsheimer på Mistral Hojris tog brons på 84,339.
Gå till toppen