Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Blindtarm fick vänta 8 timmar

En kvinna med magsmärtor fick vänta i åtta timmar utan att får träffa läkare. Socialstyrelsen riktar nu stark kritik mot akutmottagningen i Lund.

Bild: Foto: Göran Olsson
Den 28 februari i år sökte en medelålders kvinna vård på akuten för magsmärtor. Kvinnan misstänkte själv en blindtarmsinfektion när hon kom till mottagningen vid midnatt.

Klockan åtta på morgonen hade kvinnan fortfarande inte fått träffa läkare. Hon lämnade då akuten och uppsökte istället den vårdcentral där hon är listad. Där undersöktes hon under förmiddagen och fick en remiss tillbaks till akuten eftersom blindtarmsinflammation inte kunde uteslutas. 
Under sitt andra besök på akuten fick kvinnan tillslut se en läkare och en lyckad blindtarmsoperation kunde genomföras samma kväll.

Eftersom en Lex Maria-anmälan gjordes av chefsläkaren har Socialstyrelsen nu utrett det inträffade. I ett beslut kritiseras man akutmottagningen för att beredskapen inte varit tillräcklig. Trots att kvinnan gavs medelhög prioritet fanns inte resurser att undersöka henne inom rimlig tid.
Socialstyrelsen tillägger att akuten i Lund inte kommit tillrätta med problemet trots att detta inte är första gången som patienter inte får vård i tid. Ansvariga på sjukhuset har dessutom meddelat Socialstyrelsen att liknande händelser sannolikt kommer att inträffa igen.
Gå till toppen