Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Svenskarna heta i Hollywood

En svensk våg sköljer över amerikansk film. Sydsvenskan listar de hetaste namnen som sökt lyckan over there.

1905 tog den 17-åriga Anna Quirentia Nilsson båten till USA för att "finna lyckan". Pengarna till biljetten skrapade hon ihop genom arbete på sockerbetsfälten i Hasslarp utanför Helsingborg.
Anna fann lyckan omedelbart. I New York upptäcktes hon på gatan av en berömd porträttmålare – och vips var den skånska bedplockartösen utsedd till "Amerikas vackraste kvinna". Under 1910-talet blev hon en av Hollywoods största skådespelare, Anna Q Nilsson.
Idag är hon bortglömd, men du kan trampa på hennes namn på Hollywood Boulevard. Hon är en av bara sex svenskar som förärats en stjärna på Walk of Fame.
Många blågulingar har följt Fröken Nilsson. På 1920-talet kom regissörerna Victor Sjöström och Mauritz Stiller, som hade med sig Greta Gustafsson (senare Garbo). Ingrid Bergman hoppade i båten på 30-talet. På 60-talet kom en hel båtlast i kölvattnet av Ingmar Bergmans framgångar. Max von Sydow fick både spela Jesus och Bondskurk. Stellan Skarsgård och Peter Stormare följde på 90-talet. Men det har alltid varit spridda skurar – fram tills nu. De senaste årens svenska invasion saknar motsvarighet.
Standardförklaringen är att de utländska framgångarna för "Män som hatar kvinnor" och "Låt den rätte komma in" öppnat portarna. Det är sant – Scandinavian Suspense har blivit ett begrepp i USA.
Men sant är också att Hollywood nu agerar ungefär som talangscouterna inom fotbollen: man har koll på de nationella ligorna, för att snabbt kunna suga upp nya talanger. När "Snabba Cash" lyckades peta ner "Avatar" på den svenska biotoppen blev det regissören Daniel Espinosas biljett till Drömfabriken.
Den amerikanska filmindustrin tjänar idag alltmer på de utländska marknaderna, och ger gärna rum för skådespelare av olika nationaliteter i filmer: en Michael Nyqvist i "Mission: Impossible" kan sälja filmen på den skandinaviska marknaden. Det var länge sedan man behövde byta namn från Gustafsson till Garbo – inte ens om man heter något så hopplöst som Noomi Rapace.
En annan förklaring är självklar, men viktig att påpeka: dagens svenska skådespelare är, rent generellt, bättre på engelska.
Ändå riskerar svenska skådespelare fortfarande att hamna i samma fälla som von Sydow och Stormare – direkt från en huvudroll på Dramaten till en biroll som naziofficerare eller östeuropeisk knäppgök. Regissörer riskerar att bli opersonliga hantverkare.
Vad är det då som lockar?
Jag har tidigare intervjuat flera av de nya Hollywoodsvenskarna (som Alicia Vikander, Mikael Håfström, Michael Nyqvist och David Dencik) och ställer alltid just den frågan.
Svaret är inte pengar. Ibland äventyret – att man vill testa på. Men framför allt verkar det handla om ett slags varumärkesbyggande: Hollywood är ett skyltfönster som kan leda till spännande roller inte bara i USA, utan även i Europa.
I vilket fall är det säkert bättre än att plocka betor.
 

Daniel Espinosa

Regissör, 35 år, född i Stockholm.
På hemmaplan: Utbildad i Danmark. Debuterade med dramat ”Babylonsjukan” (2004), som fick ett hyfsat mottagande. Andra filmen ”Snabba Cash” (2009) petade ner ”Avatar” från den svenska biotoppen, och talangscouterna antecknade.
Over there: Hollywooddebut i våras med Denzel Washington-thrillern ”Safe House”, som spelade in sina omkostnader med råge.
Framtidsutsikter: Tycks redan typecastad i kriminalgenren. Warner Bros vill ha honom till ”The Outsider”, där Michael Fassbender ska spela gangster i Japan.
 

Mikael Håfström

Regissör, 52 år, Lund
På hemmaplan: Inledde karriären som tv-regissör på 90-talet. Långfilmsdebuten ”Leva livet” (2001) fick två Guldbaggar. Supersuccén ”Ondskan” blev biljetten till en internationell karriär.
Over there: Hollywooddebut med thrillern ”Derailed” 2005 (med Clive Owen och Jennifer Aniston). Har därefter gjort ”1408”, ”Shanghai” och ”Ritualen”. Håfströms filmer brukar sågas av kritikerna, men har – med undantag för floppen ”Shanghai” – spelat in rejält med pengar.
Framtidsutsikter: Håfström har etablerat sig som en pålitlig hantverkare i skräck/thriller-facket. Nästa år släpps hans ”The Tomb” med Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone.
 

Måns Mårlind & Björn Stein

Måns Mårlind, Regissör, 43 år, Vallentuna
Björn Stein Regissör, 41 år, Göteborg
På hemmaplan: Regissörsduon samarbetade först på tv-serien ”Spung” (2002). Långfilmsdebuterade med den slicka science fiction-thrillern ”Storm” 2005.
Over there: Hollywooddebuten, skräckfilmen ”Shelter” (2010) med Julianne Moore, gick direkt till dvd-hyllan. Actionskräckisen ”Underworld: Awakening” gick rakt in som etta på den amerikanska biotoppen i vintras.
Framtidsutsikter: Duon visade att de kunde leverera en framgångsrik uppföljare i den populära ”Underworld”-serien. Frågan är om de vill fortsätta i Hollywood – i intervjuer har de klagat på den kreativa ofriheten. Nästa projekt blir en blågul thriller: ”Svenska kulter”.
 

Johan Renck

Regissör, 45 år, UppsalaPå hemmaplan: Efter musikkarriären som Stakka Bo, följde Renck i kompisen Jonas Åkerlunds fotspår och regisserade musikvideor åt bland andra Madonna, Kylie Minogue, Robbie Williams och Beyoncé.
Over there: Hollywooddebuten ”Downloading Nancy” (2008) toksågades och floppade. Sedan dess har Renck gjort en karriär som tv-regissör i ”The Walking Dead” och hajpade ”Breaking Bad”.
Framtidsutsikter: Tv-karriären går lysande, vilket kan ge Renck möjligheten att göra en andra långfilm.
 

Jonas Åkerlund

Regissör, 46 år, Stockholm
På hemmaplan: Etablerade sig som Sveriges främsta musikvideoregissör på 90-talet. Har gjort videor åt Madonna, Metallica, Paul McCartney, Rolling Stones och Lady Gaga. Uppmärksammad för kontroversiella videor med Prodigy (”Smack My Bitch Up”) och Rammstein (”Pussy”).
Over there: Långfilmsdebuten – knarkdramat ”Spun” (2002) med Mickey Rourke – floppade. Det gjorde också Dennis Quaid-thrillern ”Horsemen” (2009). Driver produktionsbolag tillsammans med Johan Renck.
Framtidsutsikter: Mycket efterfrågad som musikvideo- och reklamfilmsregissör, men filmkarriären har varit knagglig. Kanske det ändras med kommande ”Small Apartments” som fått fina recensioner på festivalvisningar – en komedi med Matt Lucas (”Little Britain”), Billy Crystal och Dolph Lundgren (!). Med musik av Per Gessle (!!).
 

Tomas Alfredson

Regissör, 47 år, Lidingö
På hemmaplan: Inledde karriären med ”Bert – den siste oskulden” 1995 och blev sedan Killinggängets regissör (”Fyra små filmer”, ”Fyra nyanser av brunt”). ”Låt den rätte komma in” (2008) blev en internationell succé.
Over there: Inte ens halvvägs. Alfredson har än så länge bara tagit sig till Storbritannien, där han gjorde hyllade ”Tinker Tailor Soldier Spy” (2011), som gav Gary Oldman hans första Oscarsnominering.
Framtidsutsikter: )Hollywood drar i Alfredson, men han har än så länge tackat nej – bland annat till ”The Danish Girl” med Nicole Kidman. Nästa projekt blir svenskt: nyinspelningen av ”Bröderna Lejonhjärta”.
 

Hoyte van Hoytema

Filmfotograf, 40 år, SchweizPå hemmaplan: Holländare, född i Schweiz, utbildad i Polen, som via filmjobb i Norge kom till Sverige. Vår mest hajpade filmfotograf efter ”Lasermannen”, ”Upp till kamp”, ”Flickan” och ”Låt den rätte komma in”.Over there: Har fotograferat Oscarsbelönade ”The Fighter” och Tomas Alfredsons ”Tinker Tailor Soldier Spy”.
Framtidsutsikter:
Varvar amerikanska och svenska filmer. I höst är det premiär för Mikael Marcimains ”Call Girl” och von Hoytema är nu igång med att filma Spike Jonzes nya film med Rooney Mara och Joaquin Phoenix.
 

Noomi Rapace

Skådespelare, 32 år, Hudiksvall
På hemmaplan: Etablerad teaterskådespelare i Stockholm med en del uppmärksammade filmroller. Vann en Bodil för danska ”Daisy Diamond” (2007). Internationellt genombrott med ”Män som hatar kvinnor” (2009).
Over there: Mindre roll som spåkvinna i ”Sherlock Holmes: A Game of Shadows” (2011), och första stora internationella huvudrollen i Ridley Scotts bioaktuella sci fi-blockbuster ”Prometheus”.
Framtidsutsikter:
”Prometheus” har gjort Rapace till en av världens hetaste skådespelare. Nästa år dyker hon upp i två thrillers: ”Dead Man Down”, mot Colin Farrell, och Brian De Palmas ”Passion”. Men hon återvänder också till Sverige för Anita Lindblom & Bosse Högberg-filmen ”Knockout”. Motspelare: ex-maken Ola Rapace. Klar för ”Prometheus 2”.
 

Alicia Vikander

Skådespelare, 23 år, Göteborg
På hemmaplan: Efter några småroller i tv fick Vikander en Guldbagge för Lisa Langseths "Till det som är vackert" (2009). Gjorde huvudroller i "Kronjuvelerna" (2011) och danska "A Royal Affair" (2012) mot Mads Mikkelsen.
Over there: Fick stor uppmärksamhet när hon kallades till provfilmning i Hollywood för "Snow White and the Huntsman" (nu bioaktuell, med Kristen Stewart som knep rollen). Har en mindre roll i Joe Wrights kommande "Anna Karenina" och en huvudroll i fantasyfilmen "The Seventh Son", där Vikander spelar mot Jeff Bridges och Julianne Moore.
Framtidsutsikter: 
Inget av hennes engelskspråkiga projekt har haft premiär ännu, men intresset är stort bland Hollywoods rollbesättare. Vikander tänker varva svenskt och internationellt: nästa år återvänder hon hem för att göra Langseths "Hotell".
 

Alexander Skarsgård

Skådespelare, 35 år, Vällingby
På hemmaplan: Etablerade sig som tv- och filmskådespelare kring millennieskiftet. Guldbaggenominerad för "Hundtricket" 2002.
Over there: Mindre roll som modell i Ben Stiller-komedin "Zoolander" 2001. Flyttade i slutet av 00-talet till Los Angeles, och fick ett genombrott i tv-serien "Generation Kill". Stor tv-stjärna genom rollen som vampyrviking i "True Blood" (fem säsonger sedan 2008). Första stora filmrollerna var floppen "Straw Dogs" (2011) och den aktuella, sågade, science fictionfilmen "Battleship".
Framtidsutsikter:
Väletablerad tv-hunk i USA, men filmkarriären har inte riktigt tagit fart. Skarsgård har flera filmer på gång: "Disconnect" (med Michael Nyqvist), "What Maisie Knew" (med Julianne Moore och Steve Coogan) och thrillern "Hidden".

Gustaf Skarsgård

Skådespelare, 31 år, Vällingby
På hemmaplan: Gick ut Teaterhögskolan 2003. Fick ett filmgenombrott i "Ondskan" (2003) och vann Guldbagge för "Förortsungar" (2006). Visade komisk talang i "Patrik 1,5" (2008).
Over there: Mindre roll i Peter Weirs episka krigsdrama "The Way Back" (2010).
Framtidsutsikter:
Den största skådespelartalangen av sönerna Skarsgård, men har ännu inte gjort en större engelskspråkig roll. Filmer på gång: australiska dramat "Autumn Blood", svensk-polska komedin "The Big Leap" och den norska storsatsningen "Kon-Tiki", om Thor Heyerdahl.
 

Bill Skarsgård

Skådespelare, 21 år, Vällingby
På hemmaplan: Bara 21 år, men redan väletablerad filmskådespelare efter roller i "I rymden finns inga känslor" (2010), "Himlen är oskyldigt blå" (2010) och "Simon och ekarna" (2011).
Over there: Dyker till hösten upp i en mindre roll i Joe Wrights "Anna Karenina", där han spelar mot Keira Knightley, Jude Law och Alicia Vikander.
Framtidutsikter:
Spelar härnäst huvudrollen i norska "Victoria", men satsar också på en amerikansk karriär. Har fått en roll i skräck-tv-serien "Hemlock Grove", skapad av Eli Roth.
 

Helena Mattsson

Skådespelare, 27 år, Stockholm
På hemmaplan: Deltog i scenshowen "Wild Side Story" i Stockholm.
Over there: Flyttade till Hollywood som 19-åring. Fick sin första större roll i tv-filmen "Species – The Awakening" (2007). Har sedan dess gjort mindre roller i tv ("Desperate Housewives", "CSI") och på film ("Iron Man 2").
Framtidsutsikter:
Används mest i biroller som blont bombnedslag och har inte riktigt fått visa vad hon går för som skådespelare. Ska spela mot Colin Farrell i "In Bruges"-regissören Martin McDonaghs "Seven Psychopaths".
 

Joel Kinnaman

Skådespelare, 32 år, Stockholm
På hemmaplan: Utbildad på Teaterhögskolan i Malmö – men de första scenframgångarna kom i Göteborg. Medverkade i "Arn"-filmerna och "Johan Falk"-filmerna. Vann en Guldbagge för "Snabba Cash" (2010).
Over there: Storsatsar. Har haft roller i tv-serien "The Killing", Espinosas "Safe House" och den sågade science fiction-filmen "The Darkest Hour". Men har också återvänt till Sverige för att spela in "Snabba Cash 2" (premiär nästa helg).
Framtidsutsikter:
Engelskan är inte något problem – Kinnaman har en amerikansk far och är både svensk och amerikansk medborgare. Kan få ett större genombrott när han spelar huvudrollen i kommande "Robocop", mot Gary Oldman och Samuel L Jackson.
 

David Dencik

Skådespelare, 37 år, Stockholm
På hemmaplan: Slog igenom i tv-serien "Lasermannen" (2004). Guldbaggenominerad för bästa manliga biroll för "Cornelis" (2010). Dencik är uppvuxen och bosatt i Danmark, där han gjort flera prisbelönade filmroller, bland annat i "En såpa" (2006).
Over there: Liten roll som tysk officer i Steven Spielbergs "War Horse" (2011). Liten – men viktig – roll i "Tinker Tailor Soldier Spy" (2011).
Framtidsutsikter:
Högt aktad och flitigt efterfrågad karaktärskådespelare på hemmaplan, med en rad skandinaviska filmer på gång. Dencik har dock tidvis bott i Los Angeles, där han provar för roller. Ska medverka i Susanne Biers Hollywoodproduktion "Serena".
 

Malin Åkerman

Skådespelare, 34 år, Stockholm
På hemmaplan: Hann inte ens göra avtryck på roliga halvtimmen. Åkerman flyttade till Kanada när hon var två år. Pratar svenska, och brukar dyka upp i Falsterbo på somrarna.
Over there: Gjorde modellkarriär, men sadlade om till skådespeleri kring millennieskiftet. Genombrott med komedin "The Heartbreak Kid" 2006, där hon spelade mot Ben Stiller. Har sedan dess gjort bland annat "27 Dresses", "Watchmen", "The Proposal", "Trubbel i paradiset" och "Rock of Ages".
Framtidsutsikter:
Flitigt använd i komedier, men tycks ta steget mot mer dramatiska roller. Ska spela porrstjärnan Linda Lovelace i "Inferno" och Debbie Harry i "CBGB".
 

Michael Nyqvist

Skådespelare, 51 år, Stockholm
På hemmaplan: Vår största inhemska manliga filmstjärna – vid sidan av Persbrandt – efter succéer som "Så som i himmelen" (2004) och "Män som hatar kvinnor" (2009).
Over there: Mindre roll i Rencks "Downloading Nancy". Östeuropeisk gangster i thrillern "Abduction" (2011), och svensk (!) superskurk i "Mission: Impossible Ghost Protocol" (2011).
Framtidsutsikter: )
Nyqvist hamnade genast i skurkfacket, men säger att han nu söker andra roller. Kommande filmer: Internetdramat "Disconnect", science fiction-filmen "Europa", tv-filmen "Zero Hour" och en filmatisering av "Måsen" med Katie Holmes.

Övriga

Victor Sjöström. Vår mest framgångsrika Hollywoodregissör före Lasse Hallström. Gjorde nio filmer under 20-talet, bland annat "Stormen" och "Han som får örfilarna".
Mauritz Stiller. Finlandsfödde Stiller var Inte lika lyckosam som Sjöström, men regisserade en handfull Hollywoodfilmer. Har en stjärna på Hollywood Walk of Fame.
Bo Widerberg. Spelade in engelskspråkiga "Joe Hill" 1971 i USA.
Gunnar Hellström. Flyttade till USA på 60-talet. Det blev mest tv, både som regissör ("Dallas", "Gunsmoke") och skådespelare ("Mission: Impossible").
Sven Nykvist. Bergmanfotografen filmade bland annat "Postmannen ringer alltid två gånger" (1981), "Små och stora brott" (1989) och "Sömnlös i Seattle" (1993).
Greta Garbo. Störst i Hollywood på 20-talet. Överlevde övergången till ljudfilm och avslutade karriären 1941. Har en stjärna på Hollywood Walk of Fame.
Ingrid Bergman. Nr två av berömda Hollywoodsvenskar, efter Garbo – odödlig för "Casablanca". Vann Oscars för "Gasljus" (1944), "Anastasia" (1956) och "Mordet på Orientexpressen" (1974). Har en stjärna på Hollywood Walk of Fame.
Viveca Lindfors. Kort karriär inom svensk film innan hon hamnade i Hollywood 1946. Gjorde över 70 filmer fram till 90-talet, och spelade också teater på Broadway.
Anna Q Nilsson. Superstjärna under stumfilmstiden som idag är närmast bortglömd. Gjorde roller fram till 50-talet, bland annat i "Sunset Boulevard". Har en stjärna på Hollywood Walk of Fame.
Lars Hanson. Dramatenlegenden gjorde karriär i Hollywood på 20-talet.
Signe Hasso. Hade sin storhetstid på 40-talet, då hon spelade mot Bob Hope, Spencer Tracy och Gary Cooper. Har en stjärna på Hollywood Walk of Fame.
Warner Oland. Född som Verner Öhlund i Bjurholm 1879. Flyttade med familjen till USA, där han senare blev berömd som detektiven Charlie Chan i 16 filmer, 1931-37.
Hjalmar Bergman. Författaren försökte sig på en karriär som manusförfattare i Hollywood på 20-talet. Åkte hem efter bara fyra månader.
Nils Ashter. Född i Danmark, men uppvuxen hos en adoptivfamilj i Malmö. Kom till Hollywood 1927 där han lanserades som en "manlig Greta Garbo". Återvände till Sverige 1958.
Alf Kjellin. Skådespelare och regissör. Hollywooddebuterade 1949 i Vincente Minnellis "Madame Bovary", men rotade sig i USA först på 60-talet. Lång karriär som tv-regissör.
Mai Zetterling. Spelade mot Danny Kaye i "Ta i trä" (1954), men var främst verksam i Storbritannien, innan hon på 60-talet återvände till Sverige och blev regissör.
Ann-Margret. Flyttade till USA som barn och blev sexsymbol på 60-talet, med roller mot Steve McQueen och Elvis. Satsade senare på mer dramatiska roller och Oscarsnominerades för "Köttets lust" (1971) och "Tommy" (1975). Har en stjärna på Hollywood Walk of Fame.
Ingrid Thulin. Gjorde främst en europeisk filmkarriär, men spelade en av huvudrollerna i Vincente Minnellis "De fyra ryttarna" (1962) – där hon dubbades av Angela Lansbury.
Mikael Persbrandt. Till jul dyker han upp som skinnbytaren Beorn i Peter Jacksons "Hobbit: En oväntad resa".
Ola Rapace. Ska spela Bondskurken Patrice i "Skyfall".
Fares Fares. Har en mindre roll i Espinosas "Safe House", och ska medverka i "Hurt Locker"-regissören Kathryn Bigelows kommande film om Bin Laden, "Zero Dark Thirty".
Tuva Novotny. Dök upp i Julia Roberts-filmen "Eat Pray Love" 2010, men har fullt upp med skandinaviska filmer.
Lena Endre. Gör en mindre roll i Paul Thomas Andersons 50-talsdrama "The Master".
Amanda Ooms. Gör Hollywoodcomeback i "Expendables 2" senare i sommar.
Björne Larson. Regissör som länge försökt finansiera sitt projekt "Troll", en familjefilm baserad på Elsa Beskows och John Bauers sagovärldar.
Mercedes Masöhn. Med i skräckisen "Quarantine II".
Mini Andén. Medverkat i "Ocean's Twelve" och tv.
Lasse Hallström. Vår flitigaste Hollywoodregissör som genom karriären varvat hits ("Gilbert Grape", "Ciderhusreglerna", "Chocolate", "Dear John") med floppar ("En dag i livet", "Bluffen"). Gör nu sin första svenska film på drygt 25 år, "Hypnotisören". Nästa film blir det amerikanska dramat "Safe Haven" med Julianne Hough.
Stellan Skarsgård. Trygg karaktärskådis som sedan Hollywooddebuten "Good Will Hunting" (1997) lyckats blanda popcorn ("Pirates of the Caribbean", "Deep Blue Sea" "Thor") med mer matnyttiga skandinaviska roller. Mycket på gång, som vanligt: "Romeo and Juliet", "The Railway Man" (mot Nicole Kidman och Colin Firth) och "The Physician" (mot Ben Kingsley).
Max von Sydow. Vår flitigaste manliga Hollywoodskådis. Fortfarande en favorit bland toppregissörer som Martin Scorsese ("Shutter Island") och Ridley Scott ("Robin Hood"). Oscarsnominerad tidigare i år för "Extremt högt och otroligt nära". Spelar – kan man tänka sig – nazist i kommande "Truth & Treason".
Peter Stormare. Sedan genombrottet med "Fargo" (1996) fast i knäppgöksfacket. Sågs senast i Mel Gibson-rullen "Get the Gringo". Har massvis med filmer på gång, bland annat "Hansel and Gretel: Witch Hunters".
Dolph Lundgren. Har en bespottad, men lukrativ, karriär i direkt-till-dvd-branschen. Filmkarriären fick en nytändning med Sylvester Stallones "The Expendables" (2010), och Dolph dyker även upp i tvåan som får premiär den 22 augusti.
Lena Olin. Blev inte direkt en ny Ingrid Bergman, som många hoppades på, men har skrapat ihop ett hyggligt cv i Hollywood. Sedan millennieskiftet nominerad till priser för sina roller i "Chocolat" och tv-serien "Alias". Sågs senast i Robert Pattinson-dramat "Remember Me", och gör en större roll i kommande thrillern "Devil You Know".
Bo Svenson. Gammal b-filmsactionhjälte som nästan enbart filmat i USA. Medlem i Oscarsjuryn. Uppmärksammad på senare år eftersom beundraren Tarantino använt honom för mindre roller i "Kill Bill Vol 2" och "Inglourious Basterds".
Per Hallberg. Ljudtekniker som vunnit oscars för "Braveheart" (1995) och "The Bourne Ultimatum" (2007).
Paul N J Ottosson. Ljudtekniker som vann två oscars för "The Hurt Locker" (2008).
Gustaf Hammarsten. Stor roll i komedin "Brüno" (2009), liten roll i "The Girl with the Dragon Tattoo" (2011). Har fått flera erbjudanden, men vill stanna i Sverige för familjens skull.
Pernilla August. För evigt inskriven i den amerikanska filmhistorien som Darth Vaders mamma, men har de senaste tio åren inte gjort någon ansats till internationell karriär.
Maria Bonnevie. Har koncentrerat sig på den skandinaviska karriären efter de amerikanska flopparna "The 13th Warrior" (1999) och "I Am David" (2003).
Jack Ersgard. Regissören är i Sverige mer känd som Joakim Ersgård. Drog till USA med bröderna Patrik (skådespelare) och Jesper (manusförfattare) efter skräcksuccén "Besökarna" 1988. Hamnade i direkt-till-video-träsket.
Maud Adams. Den trefaldiga Bondbruden la ner skådespelarkarriären redan för drygt tio år sedan, men gjorde comeback häromåret i lågbudgetfilmen "The Seekers".
Mac Ahlberg. Regissör av mjukporr i Sverige som drog till USA på 70-talet, där han främst verkat som filmfotograf. Har bland annat fotograferat "Snuten i Hollywood 3".
Britt Ekland. Gjorde mindre roller i filmer med Rita Hayworth, Paul Newman och Yul Brynner på 60-talet. På 70-talet blev det mest brittiska och italienska filmer. Mest känd som Bondbrud i "Mannen med den gyllene pistolen".
Jan Troell. Regisserade två amerikanska filmer på 70-talet. Västernfilmen "Pionjärerna" med Gene Hackman och Söderhavsdramat "Orkanen" med Mia Farrow.
Anita Ekberg. Slog ner som en blond bomb i en rad mindre minnesvärda amerikanska komedier på 50-talet. Men hon fick spela mot namn som Abbot & Costello, Dean Martin, Jerry Lewis, Bob Hope och Frank Sinatra.
Thommy Berggren. Spelade ryss i kalkonen "The Adventurers" 1970, och huvudrollen i Bo Widerbergs amerikanska film "Joe Hill" (1971).
Bibi Andersson. Gjorde en handfull amerikanska filmer under 70- och 80-talen, som John Hustons "The Kremlin Letter", "An Enemy of the People" och "The Concorde... Airport '79".
Izabella Scorupco. Bland annat med i Bondfilmen "Goldeneye" och bergsklättrardramat "Vertical Limit". Har inte gjort en amerikansk film sedan "Cougar Club" (2007).
Jan Malmsjö. Mindre inhopp på 60-talet i Hitchcock-filmen "En läcka i ridån" och tv-serier som "Blue Light" och "Combat".
Victoria Silvstedt. Småroller på tv ("Melrose Place", "Ocean Ave") och i film ("Ivansxtc").
Gå till toppen