Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA tog basketguld

USA:s segertåg genom OS-basketen slutade med en hård match mot Spanien – men likväl seger. Amerikanarna gick som vinnare ur mötet med 107–100.

Bild: Foto: Eric Gay
Det var två storspelande nationer som mötte varandra i basketfinalen i London. Matchen var jämn ända in i sista quartern och USA vann till slut med enbart sju poäng efter att ha låtit hela sin bänk spela de sista 40 sekunderna.
Finalen inleds med briljant skytte från båda nationerna. Juan Carlos Navarro, spanien briljante guard, sprätter i tre raka treor för Spanien i inledningen. USA svarar, ledda av främst Kevin Durant, Kobe Bryant och en glödhet Carmelo Anthony.
Första kvarten slutar 35–27 till USA. Spanjorerna jobbar sig sedan ikapp. Spaniens giganter bröderna Pau och Marc Gasol och Serge Ibaka gör liver hårt för amerikanerna under korgarna. Men USA:s plågoande nummer ett är fortfarande Navarro som i halvtid har gjort hela 19 poäng. Första halvlek slutar 59–58. 
Ställningen böljar sedan fram och tillbaka hela den tredje kvarten. En dunk av Kobe Bryant följs upp av en alley-oop-dunk från Lebron James och USA ser ut att slå i den överväxel de i tidigare matcher haft för vana att lägga i när andra halvlek kommer. Men Pau Gasol, som sammanlagt gör 24 poäng, tystar amerikanarna med tufft spel och spanjorerna håller sig kvar i matchen. Hans bror Marc Gasol satt stora delar av matchen på bänken med foulproblem.
Med tio minuter kvar är ställningen 83-82.
Då kliver matchens, kanske OS, bäste spelare upp, Kevin Durant, och plötsligt regnar det treor för USA. Han gör 30 poäng i matchen. Lebron James, som även han storspelar – framför allt som spelfördelare – gör 19 poäng och Kobe Bryant står för 17 poäng, flera av dem i kritiska ögonblick. Även den spanska storstjärnan Rudy Fernandez gör en imponerande match. 
Gå till toppen