Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Hemma är man inte så stark, utan liten och svag”

Stockholm. Margareta Winberg har nära till skratt, blir sällan arg, men triggas i gång av orättvisor. Under politiska duster har hon alltid framstått som tuff och stark, men hon säger att det ibland har varit en spelad styrka.

Under tiden som minister drev Margareta Winberg igenom kriminalisering av sexköp, något hon är stolt över idag. ”Tjusningen med politiken är att det går att förändra saker”, säger hon. Foto: Anders Wiklund/ScanpixBild: Anders Wiklund/Scanpix
Margareta Winberg är på ett av sina frekventa besök i huvudstaden. Trots att åtta år har gått sedan hon fick sluta som vice statsminister för Socialdemokraterna, och skickades till Brasilien som ambassadör, är almanackan fulltecknad med föredrag och andra engagemang.
På kaféstolen mittemot verkar hon avspänd, nyfiken och ha lätt för att skratta.
– Jag brukar vara på gott humör och är sällan arg. Men blir jag väl arg så blir jag väldigt arg – röd i ansiktet och full fart på adrenalinet.
Glädjen är sprungen ur uppväxten. Trots föräldrarnas begränsade ekonomiska resurser – pappa var metallarbetare och mamma hemmafru – blev Trollhättantösen och ensambarnet Margareta ”jättebordskämd” med kärlek och tid.
Snäll och lydig som hon i varje fall var då, drömde hon om att bli lärare.
– Föräldrarna sa att lärare är det finaste ett arbetarbarn kan bli.
Ungefär samtidigt som hon blev utexaminerad som lärare 1969, insjuknade pappan och avled plötsligt.
– Pappas sjukdom hade gått att bota om han som arbetare inte betraktats som mindre värd för samhället. Denna orättvisa var avgörande för att jag gick in i politiken.
Under de tre decennier som följde intog hon allt tyngre politiska poster, och har bland annat lyckats med föresatsen att kriminalisera köp av sexuella tjänster. Margareta Winberg drev igenom lagen som arbetsmarknadsminister, 1997, och implementerade den som jämställdhetsminister, 1998.
– Jag är väldigt stolt över det. Tjusningen med politiken är att det går att förändra saker.
Som toppolitiker fick hon ofta folkets kärlek, men också mycket skäll, berättar hon.
Varifrån fick du styrkan att stå ut?
– Många gånger var det en spelad styrka. Hemma är man inte så stark, utan liten och svag. Man kan inte föra krig överallt. Då behövs någon hemma som tillåter det. Därför är valet av make avgörande. Men utåt stod jag på mig, annars hade vargarna – mina meningsmotståndare och framför allt medierna – tagit mig.
Tydligen är arbetardottern Margareta fortfarande lydig, för hon tänker fortsätta att arbeta även efter fyllda 65.
– Jag hör till de lyckligt lottade som kan fortsätta jobba. Och jag tänker lyda statsministern, säger Margareta Winberg och utbrister i ett hjärtligt skratt.

Margareta Winberg

Bor: Östersund.
Familj: Make och tre egna barn, makens barn samt flera barnbarn.
Gör: Ordförande för UN Women Sverige och styrelseordförande för Karlstads universitet. Ordförande för Jämt-Brasilianska vänskapsföreningen och föreningen Årets Margareta. ”Jag har haft en hemlig dröm om ett barnprojekt. Jag tror att det snart blir av.”
Aktuell: Fyller 65 år idag.
Extra stolt över: Socialdemokraternas princip varannan damernas som infördes 1994, vilket medfört en jämnare könsfördelning i riksdag, landsting och kommuner.
Musik: ”Jag spelar piano och har gjort det sedan jag var sex år. Efter valnederlaget 2004 dränkte jag mina sorger genom att köpa ett dragspel.”
Favoritplats: Vejbystrand i västra Skåne.

Karriär i korthet

Kommun- och landstingspolitiker, riksdagsledamot, ordförande i Socialdemokratiska kvinnoförbundet, ordförande i jordbruksutskottet, jordbruks-, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister, vice statsminister, ambassadör i Brasilien, styrelseordförande för Svenska Spel.

Gå till toppen