Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Silver-Sara trea

Efter tre dagars tävlande i dressyr, över stora terrängbanor och i utslagsgivande banhoppning behövdes till slut bara en nationalhymn. Tyskland tog alla gulden.

Storbritannien har i stort sett prenumererat på lagguldet i EM i fälttävlan för unga ryttare det senaste decenniet. Men kanske hade Tyskland på känn att det kunde bli ändring. För när tre av fyra i laget hade ridit, plockade de fram stora mängder pappersflaggor i de tyska färgerna. Och till prisutdelningen kom hästarna med gul-röda blommor runt halsen och i manarna.
Tyskland ledde hela vägen, från dressyren till banhoppningen, först med Storbritannien nafsande i hasorna och efter terrängen Frankrike. Men efter banhoppningen var det irländarna som tog silvret.
Banbyggare vill gärna också att rivningar och problem fördelar sig över banan, så att inte ett enstaka hinder blir utslagsgivande. Bara fem red felfritt och inom tiden på Jan Dülows bana. I övrigt rullade bommar ur hållarna lite varstans.
Pia Münker, 19, la grunden för de tyska lagframgångarna med Louis M, en sjuårig häst som hennes pappa fött upp. Högsta dressyrpoängen och felfri terräng gav henne råd att riva två hinder och ändå vinna individuellt. Den möjligheten utnyttjade hon och höll spänningen vid liv till sista hindret, för att sedan glädjestrålande stå för den snabbaste galoppen under dagens alla ärevarv.
– Jag är så stolt över min häst ... och över laget ... jag hittar inga ord, sa Pia Münker och fingrade på sin guldmedalj.
Italien, vars lag slutade fyra, kunde glädja sig åt Eleonora Boschis silver. Och de detroniserade britterna fick i alla fall ett individuellt brons genom Dani Evans.
Ellen Svennerstål och Ida Brönmark Riex mästerskapsdebuterade för Sverige som inte hade något lag i år. De slutade på 30:e respektive 25:e plats och fick godkänt av förbundskapten Gunilla Fredriksson. Själva var de rejält självkritiska.
– Men jag har lärt mig jättemycket här, sa Ida och fick medhåll av Ellen:
– Jag inte alls nöjd men vi har haft väldigt kul, vi kände inte alls varandra tidigare.
I världscupklassen gjorde tre OS medaljörer upp om topp tre-platserna: Ingrid Klimke och Dirk Schrade red i det tyska guldlaget. Sara Algotsson Ostholt tog individuellt silver. OS-hästarna vilade och framtidshoppen fick åka till Malmö. Ingrid Klimke triumferade med Tabasco 70 och slutade nia med Parmenides.
– Det har varit tufft så det räcker. Det märktes att banbyggarna har genrepat för EM nästa år, sa Ingrid Klimke.
Sara Algotsson Ostholt kom till Malmö med åttaåriga Mrs Medicott för att försöka få till en felfri ritt i trestjärnig svår klass. Hästen har gjort två tidigare men sprungit vid sidan smala hinder. Byte av bett och noggrann planering gjorde susen och resulterade i en felfri terrängrunda inom tiden plus en felfri banhoppning inom tiden. Sara stannade på sin dressyrpoäng och avancerade från nionde till tredje plats.
– Mrs Medicott är en bra hoppare, sa hon om hästen hon hoppas rida i Rio-OS.
Gå till toppen