Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Hög kant stoppade väjning

Bilföraren försökte styra av Sydöstra vägen sekunderna innan den svåra olyckan i lördags då en 20-årig mc-förare omkom.

– Men den höga kantstenen stoppade bilen, säger Greger Nilsson, chef för trafikpolisen i Lund.

Bromspåren vid olyckplatsen visar hur bilen for in i kantstenen och ut på vägbanan.Bild: Foto: Tommy Lindstedt
– Det finns tydliga bromsmärken i asfalten som visar att bilisten försökte väja av vägen.
Mc-föraren kom från Dalbyvägen och färdades i riktning mot E22 på den nya Sydöstra vägen invid industriområdet Gastelyckan. Han följdes av en kamrat i bil som blev vittne till dödsolyckan.
Enligt Greger Nilsson har kamraten uppgett att den 20-årige mc-föraren låg ganska nära mittlinjen och att han troligen såg den mötande bilisten i ett sent skede. När 20-åringen upptäckte bilen i en kurva väjde han så häftig att han tappade kontrollen på motorcykeln och for in i bilen.
Sekunderna innan kollisionen tvärbromsade bilföraren. Samtidigt styrde han fordonet mot kantstenen som bilen studsade emot och for ut mot vägbanan och motorcyklisten.
– Kantstenen är så hög därför att det ska kunna läggas ett lager asfalt till på vägbanan utan att stenen ska behövas lyftas. Men kantstenen är onödigt hög, säger Greger Nilsson.
På onsdag eller torsdag kommer Vägverkets haveriutredning att besöka olycksplatsen. Under tiden utreder polisen olyckan och har hittills kommit fram till att inget brott har begåtts.
De höga och tvära kantstenarna utmed Sydöstra vägen kritiserades av Räddningstjänsten syd i samband med att vägen öppnades för drygt två år sedan. Inom Räddningstjänsten, som har en brandstation invid vägen, menade man att kantstenarna innebar en fara eftersom bilister inte skulle kunna väja upp på dem för att släppa fram utryckningsfordon.
Enligt distriktschef Joakim Gustafsson var det farhågor som inte har besannats.
Dödsolyckan på Sydöstra vägen är den andra i Lund i år. I början av juni omkom en 23-årig mc-förare i en kollision med en personbil på Svenshögsvägen.
Sydsvenskan har sökt men inte lyckats nå Lunds gatuchef Håkan Lockby.
Gå till toppen