Malmö

Lärare flyr Malmö

Låga löner får lärare att fly Malmös skolor. Allt fler väljer att gå till skolor i grannkommunerna, där de får högre lön.

Bild: Arkivfoto: Julia Lindemalm
– Det är en allvarlig utveckling för Malmö, med tanke på den kris som stadens skolor redan har. Att Malmö börjar förlora sina duktiga lärare gör inte saken bättre, säger Catharina Niwheden, lokal ordförande för Lärarnas riksförbund i Malmö.
På den kommunala Augustenborgsskolan i Fosie har tio lärare valt att lämna skolan på grund av alltför låga löner. En är Melinda Galaczy, som satsar på ett nytt jobb på en kommunal skola i Vellinge. Med 4 000 kronor mer i lön.
– Efter åtta–nio år fick jag 23 400 kronor i månaden, säger Melinda Galaczy till Radio P4 Malmöhus.
– Jag tycker att det är en skandal, när man är universitetsutbildad och har jobbat så länge.
Lärarflykten från Malmö till bättre betalda jobb i grannkommunerna är något som vi bara sett början på, tror Catharina Niwheden på Lärarnas riksförbund.
– Barnkullarna växer och 40-talisterna inom lärarkåren är på väg att gå i pension. För att locka till sig lärare har en massa småkommuner börjat konkurrera med högre löner, säger Catharina Niwheden.
– I vissa kommuner går det att få över 25 000 kronor i ingångslön, lika mycket äldre lärare i Malmö får efter att ha jobbat i många år. Malmö måste börja se över lärarlönerna om man vill behålla duktiga lärare.
Enligt Lärarnas riksförbund är medellönen för grundskolelärare i Malmö 26 412 kronor, vilket är något lägre än i andra storstadskommuner.
Med det uppdelade ansvaret för skolorna varierar lärarlönerna i Malmö mellan stadsdelarna. Bäst betalt har grundskolelärare i Husie (28 023 kronor i medellön) och Oxie (27 600). De lägsta lönerna hittar man i Södra innerstaden (25 224) och Fosie (25 374).
Gå till toppen