Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Kommunal verksamhet i Ekska

Ekska huset blir kontor. Kommunens överförmyndarenhet flyttar in och söker sambor.

Byggnadsminnesmärkta Ekska huset har varit både turistbyrå och Stadsarkivets arbets- och studierum.
I höstas flyttades Lundasamlingen från Ekska huset när fukt upptäcktes i väggarna. Nu är renoveringen klar och i går fattades beslut om ny verksamhet i det byggnadsminnesmärkta huset.
In flyttar kommunens överförmyndarverksamhet som sköter tillsynen av gode män och förmyndare till de Lundabor som behöver myndighetens hjälp med sin ekonomi. Flyttlasset går i september.
– Det känns fantastiskt roligt eftersom det är en annorlunda miljö. Jag och mina kollegor vill också komma närmare dem vi arbetar för. Nu sitter vi högst upp på Stortorget 1, säger Bo Bergsten, verksamhetschef för avdelningen.
Flytten är också ett led i den översyn av verksamheten som Bo Bergsten arbetar med. Överförmyndarnämnden har fått hård kritik för orimliga handläggningstider.
Ekska huset har två våningar men allmänheten kommer framöver inte att ha tillgång till någon del. Allt blir kontor. Bo Bergsten söker nu efter en lämplig verksamhet att dela huset med. Allt pekar på att det blir ytterligare en kommunal avdelning.

Ekska huset

Professor Johan Gustaf Ek, som bodde i huset i mitten av 1800-talet, har gett namn åt Ekska huset på Sankt Petri kyrkogata. Huset byggdes dock redan på 1820-talet.
Lunds kommun köpte huset 1950. Även några andra byggnader hörde till huset, men de revs för att göra plats för Stadsbiblioteket på 1960-talet.
1974 förklarades Ekska huset som byggnadsminne.
Under flera år låg turistbyrån här.
1994 flyttade Lundasamlingen in.
Gå till toppen