Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Herrfotbollen är religion i stan"

MFF:s styrelseordförande Håkan Jeppsson ger sin syn på LDB FC:s kris.

Hur driver man ett företag utan tillgångar och intäkter?
– Det är den stora springande idrottsekonomiska knäckfrågan. I Sverige har nästan alla idrottsklubbar allt eget kapital i spelartruppen och målet är inte i första hand att tjäna pengar utan att vinna titlar.
Kan en fotbollsklubb rädda ekonomin genom att sänka de idrottsliga ambitionerna?
– Jag har aldrig sett en klubb rädda sig på det viset. Däremot finns det exempel på klubbar som har fått det tufft när de försökt, till exempel Nottingham Forest och Leeds, som ännu inte kommit tillbaka på högsta nivå. Det klubben säljer till sina partners är ju en tro på framtida framgång, något som de vill förknippas med.
– Det är svårt att förstå hur intäktsspiralen ska kunna utvecklas om laget inte vinner. Och nog nästintill omöjligt att kalkylera sig fram till en niondeplats i serien i tre år för att sanera ekonomin. Risken är att attraktionen försvinner och att klubben varken förmår locka kapital eller spelare igen. Det har vi ju sett exempel på här i stan.
Vilken är medicinen då?
– Ett lindansarnummer som går ut på att ligga kvar i toppen samtidigt som man skruvar ner kostnadsmassan, kombinerar riskkapital med begåvade affärer och utvecklar egna spelartalanger. Det är för övrigt vad vi håller på med i MFF. Förr kunde man sälja spelare, men den marknaden är på väg att försvinna och den finns ju inte alls när det gäller damerna.
Trots två SM-guld i rad minskar publiken på LDB FC:s matcher. Vad göra?
– Jag tycker LDB har gjort oerhört mycket rätt: klubben och laget har en positiv image, en professionell organisation och man vinner titlar. Vi lever i en stad där herrfotbollen är religion, men för gemene man är kvalitetsskillnaderna mellan herr- och damfotboll stora. Och det är den breda publiken man måste nå, som skidskyttedamerna lyckats göra, eller som i norsk kvinnohandboll.
– Samla kraft på förbundsnivå. Svenska fotbollförbundet håller säkert inte med, men där råder ingen jämlikhet mellan damer och herrar. Anställ Pia Sundhage. Landslaget betyder mycket – när det lyckas, går klubbarna bättre. Stjärnor lockar publik.
Gå till toppen