Annons

Annons

Annons

Malmö

Skampåle kan hindra skatteflykt

Om lagen sätter stopp, så får det bli skampålen.
– Uppmärksamheten kring Carema visar vilken otrolig effekt det kan bli när man lyfter fram frågor, säger Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande.

Text

Frågan som han vill lyfta fram är hur Malmö säkert kan stoppa skattepengar från att hamna på konton i ett skatteparadis.

I ett års tid har Malmös ledande politiker gått i bräschen för nya, tuffare upphandlingsregler. Tanken har varit att företag som vinner upphandlingar med kommunen också ska följa en rad regler. Följs inte reglerna rivs kontraktet.

Annons

Men Malmö stads egna experter har kommit fram till att det är svårt att med juridiskt bindande kontrakt hindra företagare från att slussa vinster vidare till lågskatteländer utomlands.

Annons

Så vid kommunstyrelsens sammanträde igår beslutade man att utreda två andra sätt som kan förhindra att vinster skapade med skattemedel försvinner till ett skatteparadis. En väg är offentlighetsprincipen. En annan är krav på ekonomisk insyn. Vi kan också kalla det för skampålens taktik. Med hot om avslöjanden hoppas Malmös politiker att kunna hålla företagare på moralens rätta sida.– Skattepengar måste användas på ett sätt som är moraliskt riktigt. Det får effekt när statliga bolags vidlyftiga representation avslöjas med offentlighetsprincipen. Och Carema visar hur stora koncerner gör avbön när de avslöjas, säger Ilmar Reepalu.

Det återstår att se om skampålen är en möjlig väg ur den juridiska återvändsgränd som förslaget hamnat i. Den borgerliga oppositionen varnar redan nu, liksom Malmö stads egna experter, att det hela vilar på bräcklig grund.– Det går inte att använda upphandlingslagen för att uppnå politiska mål, säger oppositionsrådet Anja Sonesson (M).– Det blir helt meningslöst när man inte ens definierar vad som är ett skatteparadis.

Anja Sonesson är upprörd. Enligt henne har kritiska synpunkter från Svenskt Näringsliv mörkats. De skriver i ett brev att Malmös regler måste följa EU:s domar, en varning kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu tar lätt på.– Det är inte EU:s regler för offentlig upphandling som är problemet, utan hur dessa regler tolkas i Sverige. Vi krånglar till det alldeles för mycket, säger Ilmar Reepalu.– När jag diskuterat detta i Bryssel har man varit förvånade över att vi inte bättre utnyttjar möjligheterna till särskilda kontraktsvillkor som EU:s regler tillåter.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan