Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Fler familjer vill ha rådgivning

Trots chockhöjning av avgiften till familjerådgivning har antalet hjälpsökande från Lomma kommun ökat.

Men för Lena och hennes man blev kostnaden för hög.

Lomma kommun köper tjänsten av Lunds kommun. Från årsskiftet höjdes avgiften från 200 till 400 kronor per besök. Det gjorde att Lomma fick Skånes högsta avgift för familjerådgivning.
Erfarenheter från Vellinge som gjorde en liknande höjning för några år sedan tydde på att färre hjälpsökande var att vänta. Men så har inte blivit fallet Lomma. Under årets sex första månader har antalet hjälpsökande par ökat från 20 till 29 jämfört med samma period 2011.
Men för några blev höjningen för stor. Lena och hennes man Anders (som egentligen heter något annat) utgör ett exempel.
– Vi hann gå tre gånger. Sedan avbröt vi. Eftersom terapin ligger på dagtid måste man gå från jobbet, vilket innebär en kostnad i förlorad inkomst. När man sedan höjde avgiften blev det för mycket. Vi slutade. Annars hade vi fortsatt.
Rådgivningen hade positiv inverkan, men Lena menar att de skulle ha behövt gå åtminstone fem gånger till. Hon anser att den tidigare avgiftsnivån var rimlig.
I Lomma kan personer med försörjningsstöd slippa avgiften. Men för Lena och Anders är det inget alternativ.
– Så fattiga är vi inte. Visst kan man prioritera. Men vi har tre barn och hus och bil som måste betalas. Kostnaden blev för hög, säger Lena.
Staffan Persson, chef för familjerådgivningen, anser att avgiftshöjningen haft negativa följder. I flera enkätsvar som lämnats in av hjälpsökande sägs att dessa inte har råd att göra så täta besök som familjerådgivarna rekommenderar för att rådgivningen ska bli framgångsrik.
– Jag tror ingen blir avskräckt första gången. Men när man upptäcker att man behöver gå flera gånger blir det svårare för en del som bara har råd med ett besök i månaden medan vi rekommenderar ett besök varje eller varannan vecka, säger han.
Täta besök i början anses viktigt för att rådgivaren och de hjälpsökande ska lära känna varandra och komma igång med en förändringsprocess. Ofta får paren i uppgift att pröva olika förslag till kompromisser eller lösningar. Om uppföljningen dröjer för länge finns risken att man tappar tempo och att det hela rinner ut i sanden.
– Ofta får paren insikter, idéer och uppgifter som kan provas i vardagen, detta behöver följas upp och speglas, vilket blir lättare om det görs tätare i början av familjerådgivningen då motivationen är som bäst, säger Staffan Persson.
Robert Wenglén (M), vice ordförande i Lommas socialnämnd, kan inte utlova någon avgiftssänkning.
– Det är ledsamt att Lena och hennes man upplever att de inte har råd att betala avgiften för rådgivning, speciellt eftersom behandlingen hade positiv inverkan.
– Men socialnämnden har att förhålla sig till minskade ekonomiska anslag och då ställs man alltid inför prioriteringar. Höjningen är en av flera åtgärder. Vi planerar inte att sänka avgiften, men inte heller någon ytterligare höjning, säger han.

Avgifter för rådgivning

Så här hög är avgiften för familjerådgivning i kronor per besök i ett antal skånska kommuner.
Trelleborg 100/200*
Burlöv 120
Hörby 150
Svedala 150
Höör 200
Kävlinge 200
Lund 200
Malmö 200
Staffanstorp 200
Vellinge 330
Lomma 400
* 100 kr/enskild besökare, 200 kr/par eller familj
Gå till toppen