Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pussy Riot får tvååriga straff

De tre medlemmarna i Pussy Riot är skyldiga till huliganism vid sin protestaktion i Frälsarkatedralen i Moskva. De döms alla till tvååriga straff.

Fredagen 17 augusti. Från vänster: Yekaterina Samutsevich, Maria Alekhina och Nadezhda Tolokonnikova.Bild: Foto: AP/Sergey Ponomarev
Domstolen anser att fängelsestraff krävs.
– Domstolen anser att målet med bestraffning – som återställande av social rättvisa, rehabilitering av de anklagade och förhindrat att liknande brott – bara kan uppnås om de döms till fängelse, säger domaren enligt Interfax.
Domstolen anser att de tre kvinnorna drevs av "hat och fientlighet mot troende", rapporterar nyhetsbyrån Interfax.
Pussy Riot sjöng en "blasfemisk" och "förolämpande" sång i Frälsarkatedralen, enligt domstolen. Kvinnorna ska ha begått ett "allvarligt brott mot allmän ordning" och stört lugnet, och ska ha varit medvetna om att deras agerande var förolämpande.
Bandmedlemmarna själva har insisterat på att deras protest var politisk och riktad mot myndigheternas och kyrkans, enligt dem, olämpligt nära relation. Trots detta har åklagare hävdat att brottet varit religiöst motiverat. Att sången som Pussy Riot framförde inkluderade president Putins namn var, enligt åklagaren, ett försök att förkläda protesten som politisk.
Rättegången har fått hård kritik och många bedömare har sagt att den religiösa retoriken främst syftat till att flytta fokus från den politiska kritiken mot Putins regering.
Nadezjda Tolokonnikova, en av de åtalade, säger att hon inte ångrar framträdandet.
– Vi är glada att vi ofrivilligt har blivit epicentrum för en enorm politisk händelse, sade Tolokonnikova till tidningen Novaja Gazeta.
Hon tror dock inte att hon och de åtalade vännerna kommer att få en rättvis dom. Och gruppen kommer inte heller att be president Putin om benådning.
– Putin? Skämtar du? Så klart vi inte ska. Han borde be oss och er om att benådas.
På flera håll förekom i dag manifestationer till stöd för Pussy Riot. Ett hundratal personer samlades utanför ryska ambassaden I Stockholm för att lyssna på tal av bland andra musikjournalisten Ametist Azordegan och svenska Pen-klubbens internationella sekreterare Ola Wallin.
Initiativtagare till stödmanifestationen var författaren och debattören Kurdo Baksi.
– Behandlingen av Pussy Riot är som en kniv i mitt hjärta, säger han.
Om domen säger han:
– Jag är jätteledsen, chockerad och förbannad och hoppas att nästa instans kan ändra domen till villkorlig.

Pussy Riot...

...är ett feministiskt konstnärskollektiv och aktivistgrupp. Gruppen genomför aktioner med spontanspelningar som belyser frågor om yttrandefrihet och jämställdhet, ofta med kritik mot Rysslands president Putin.
Gå till toppen