Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En rapp hemmafixare

Lundahiphopen gnistrar igen. Den tjugoåriga rapparen P J är redo att plocka upp Timbuktus och Chords mantel. Och han tänker göra det med ett debutalbum som gör upp med de sena tonåren.

Att den svenska rapscenen på senare år har fått ett ordentligt lyft både i kvantitet och kvalitet har givetvis många orsaker. Men en sak är säker: en stark do-it-yourself-mentalitet bland landets mc:s har en stor inverkan på scenen idag och har definitivt bidragit till lyftet.
Lundarapparen P J är inget undantag. Hälften av låtarna på hans kommande debutalbum ”Makin’ Moves” är inspelade i lägenheten på Clemenstorget.
– Men det funkar bra. Jag tycker inte att man hör någon speciell skillnad mot låtarna som är inspelade i en studio, säger Pauli Jokela, när han visar upp sitt inspelningsbås för Sydsvenskan, ett tyginklätt hemmabygge.
En annan tendens inom rappen i Sverige är att artister idag drar sig mer och mer mot Stockholm.
– Av en anledning, tyvärr. Det är så mycket som händer där om man jämför med Lund och Malmö. I Lund vet man exakt vad som kommer att hända. I Malmö händer det lite mer. Men i Stockholm, det går inte att jämföra. Där finns producenter, managers, grymma rappare. Allt är samlat där, konstaterar han.
Men Lund har också sin plats i den svenska hiphophistorien. Timbuktu, Chords och Professor P slog tidigt igenom som etablerade namn från akademikerstaden. På senare år har duellformen battle-rap slagit rot och sett till att höja pulsen bland Lundrappen.
– När jag började som liten fick jag stöd direkt från dem som höll på med hiphop. Lånade mick av någon, mejlade låten till någon annan som mixade. Det är en väldigt skön inställning, vi hjälper varandra.
”Makin’ Moves” släpps i slutet av augusti. Under tre års tid har P J samlat låtar till albumet. På så sätt är det ett tidsdokument från några händelserika år.
– Man har gått ifrån att vara i plugget och chillat, till att vara arbetslös, till att kombinera musiken med jobb, till att behöva vänta på att albumet ska bli klart. Så det finns olika stress- och glädjefaktorer.
– Det har gett ett väldigt brett sound till albumet. Jag tycker att jag har utvecklats rent språk- och flowmässigt. Men låtarna från när jag var sexton håller fortfarande och är tillräckligt bra, säger P J.
Annars vill han att det ska vara en presentation. En första riktig ingång till artisten P J:
– Det är ett personligt album. Jag ville att de som lyssnar ska lära känna mig både musikaliskt och personligt. Därför har jag inga gästartister, jag ville ta hand om allt själv. Det var ett medvetet val.

P J

Namn: Pauli Jokela.
Ålder: 20 år.
Bor: Lund.
Tidigare släpp: Mixtejpet ”iRap”, seriesläppen ”Wonderful Wednesdays”.
Aktuell: Släpper digitalt debutskivan ”Makin’ Moves” den 31 augusti på Itunes och Spotify.
Gå till toppen