Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Rekordmånga gick för judars rätt

Idag gick en ny kippavandring genom Malmö för
 judars rätt att synas i staden. Hunden Tintin gick i tåget.

Solen log när demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) tog täten för den sjätte kippavandringen sedan i vintras. I tåget som följde henne bar många kippor på sina hjässor, resten nöjde sig med övertygelsen att Malmö måste få vara en plats för alla oavsett religion eller ursprung.
– Vi ser undersökningar som visar att intoleransen mot judar, romer, muslimer, invandrare och homosexuella ökar – inte minst bland unga. Det är viktigt att vi markerar mot detta, sa Birgitta Ohlsson.
De tidigare kippavandringarna har på sin höjd lockat ett trettiotal deltagare, i dag kunde Jehoshua Kaufman, en av de ursprungliga initiativtagarna, räkna in ett tiodubbelt så stort antal.
– För svenska judar är detta extremt ovanligt. Jag har bott i Malmö sedan jag var nyfödd och kan konstatera att så här gör man bara inte, sa han.
Kaufman berättade hur han upplevt att det blivit alltmer känsligt för judar att berätta om sitt ursprung. Många, fortsatte han, undviker i dag ämnet och låter bli att bära judiska symboler.
– Jag skulle inte vilja sträcka mig så långt som att folk skäms över det, men man pratar inte om det.
En som gick i tåget, och som uppenbart inte skämdes över sitt ursprung var israelfödda Orit Dahlgren. Dagen till ära bar hon en sjal med israeliskt motiv och två guldglänsande davidsstjärnor.
– Egentligen hade jag velat slippa vara här, sa hon och klappade om sin hund Safir.
– Oavsett vem du är, om du är jude eller muslim, så måste du få vara i fred.
Rapporterna om judarnas situation i Malmö visar att så inte är fallet. Simon Wiesental-centret bedömer sedan december 2009 situationen så som så svår i Malmö att det avråder judar från att resa hit.
Merparten av stadsflanörerna som mötte manifestationen delade ut mer förvånade än hatiska blickar. Flera tycktes undra vad som var på gång, kanske för att ingen bar skyltar som förkunnade vilket budskap som skulle bäras fram.
Den gråhårige gentlemannen Menachem Raz var dock med på noterna. Längs Södra Förstadsgatan hade han parkerat för att föreviga tåget med sin videokamera, precis som han gjort varje gång det skett något i de judiska kretsarna de senaste tre decennierna.
– Jag kan inte säga att jag har märkt av antisemitismen. Själv pratar jag arabiska och blandar mig i alla kulturer, däremot har jag hört om andra som blivit trakasserade, sa han.
Jehoshua Kaufmans förhoppning är att det framöver ska bli helt okontroversiellt att visa upp sin tro och sitt ursprung på stan. I dag kunde han inte låta bli att förvånas över det stora genomslag som kippavandringen fått. De extra medtagna kippor han tagit med hemifrån tog snabbt slut, dessutom anordnades en sympativandring i Stockholm.
En delförklaring till det plötsliga intresset hette Sofia Nerbrand och gick bredvid honom. Det var hon som skapade evenemanget på Facebook och som på blott tio dagar förstod att intresset skulle bli stort.
Jehoshua Kaufman hoppas på positiva effekter, även om han ser en viss risk för att problemet ska förvandlas till ett spektakel.
– Det finns alltid en rädsla för att problem kidnappas av andra om man väcker uppståndelse på det här sättet. Kanske blir det så. Jag tror i och för sig inte att det kommer vara så här varje gång vi går framöver.
Gå till toppen