Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon föreläser jorden runt

I en källare på Malmö allmänna sjukhus föddes intresset för blödarsjuka. Nu, 40 år senare, är Ulla Hedner en av världens ledande experter på sjukdomen och upptäckare av medicinen som räddat tusentals liv. Och hon har inga planer på att lägga rocken på hyllan.

När Ulla Hedner inte fixar i trädgården vid sommarhuset på Bjärehalvön huserar hon i en rymlig paradvåning i centrala Malmö. Det vill säga, när hon inte far jorden runt som specialist på blödarsjuka.Bild: Henrik Rosenqvist
Det är fredag eftermiddag och värmen är lika tryckande som vid en finsk bastufest. Ute på gatan trängs turister med uteserveringar och ljudnivån är allmänt hög. Men i Ulla Hedners stora lägenhet är det svalt och tyst. Vardagsrummet är till bredden och höjden fyllt av böcker – allt från skönlitteratur och deckare till medicinska fackböcker – och stänger effektivt ute alla störande ljud.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen