Ekonomi

Pension i förtid ger lägre a-kassa

Att plocka ut pension i förtid är inte riskfritt. Den som blir arbetslös betraktas som pensionär och får mindre a-kassa.

Har du en gång börjat att plocka ut pension kan du aldrig återgå till ett läge där du inte är pensionär, enligt regelverket.
Pensionsmyndigheten har sett flera fall där arbetslöshetskassan har krävt tillbaka pengar när den upptäckt att en arbetslös haft pension samtidigt som den fått ersättning från a-kassan.
– Jag tror inte att det är tusentals, men det är alltför många för att vi ska tillåta oss att negligera problemet, säger Thomas Norling, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.
Orsaken är att många i dag väljer att ta ut delar av pensionen från 61 år för att få rabatt på exempelvis bussresan samtidigt som de fortsätter att arbeta.
Vad somliga dock glömmer – eller inte vet – är att ersättningen från a-kassan också sänks till 65 procent av lönen för den som har allmän pension. Det gäller även om bara några tior från premiepensionen hamnar i plånboken.
Att tänka sig för innan man bestämmer sig för att ta ut pension före 65 blir hypotetiskt, enligt Thomas Norling.
– Situationen uppstår när man blir av med jobbet. Har man då börjat att ta ut pension kan det bli ett problem, säger han.
Pensionsmyndigheten och A-kassornas samarbetsorganisation vill att regeringen ser över reglerna.
Gå till toppen