Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jobb i fara på Sony

Sony överväger att spara bort flera hundra jobb i Lund. Ett
förslag är att flytta utvecklingen av nya modeller till Japan.

Bild: Arkivfoto: Åsa Sjöström
Ledningen för Sony Mobile arbetade under gårdagen med en strategisk plan som ska presenteras för bolagets styrelse senare i dag. Bland de förslag som övervägs är ett kraftigt sparpaket som kan beröra flera hundra tjänster, eventuellt mer.
Uppgifterna kommer från flera initierade personer. De beskriver, oberoende av varandra, ett framtidsscenario där Lund bantas från att vara en bred global plats för mobiltelefonutveckling till att i bli en lokal utvecklingsenhet främst inriktad på utveckling av mjukvara till mobiltelefoner.
Det skulle bland annat innebära att många stödfunktioner kan bantas, men framför allt att utveckling och design av hårdvaran till nya telefonmodeller flyttas till Japan.
I dag utgör mjukvaruutvecklarna ungefär hälften av de 3 000 anställda och konsulter som arbetar vid Sony Mobiles enhet i Lund. Sydsvenskans källor talar om att allt från ”flera hundra jobb” till ”uppemot ett tusental arbetstillfällen” är hotade, beroende på vilken väg företagets styrelse i slutändan väljer att gå.
– Ambitionen är att få ner siffrorna, men det är inte osannolikt att det kommer att handla om de här nivåerna, säger en av källorna.
– Det görs fortfarande olika åtgärder för att dämpa effekterna, så jag kan inte svara på hur många det blir, säger en annan centralt placerad källa.
Samma källa bekräftar att frågan om Lundaenhetens framtid och den redan aviserade flytten av Sony Mobiles huvudkontor finns med på dagordningen för styrelsemötet.
– Och med flytten av huvudkontoret följer tjänster.
Det är dock oklart om det kommer något beslut om sparpaket redan på dagens styrelsemöte eller om det dröjer till ett senare styrelsemöte.
Enligt vad Sydsvenskan erfar försöker nämligen bland andra styrelseordförande Bert Nordberg bromsa de mest drastiska varianterna av sparplanerna. Han var vd för mobiltillverkaren vid Sonys övertagande av Ericssons hälftenägande i början av året och anses allmänt ha gjort stora insatser för att skydda Lunds ställning inför övergången från Sony Ericsson till Sony Mobile.
Själv ville han inte kommentera uppgifterna om ett kommande sparpaket, när Sydsvenskan talade med honom sent igår.
– Jag vill varken bekräfta eller dementera, det är så många parametrar, säger han.
Inte heller kommunikationschefen Gustaf Brusewitz vill svara på några frågor om de sparplaner som förbereds.
– Vi har inte kommunicerat något kring organisationsförändringar. Om och när det blir aktuellt kommer vi att kommunicera det, säger han.
Även från fackets sida är man förtegen, men Ulf Bengtsson som är klubbordförande för Sveriges ingenjörer vet att framtiden diskuteras friskt bland medlemmarna.
– Om det blir som alla spekulerar om så kommer det att bli en mycket besvärlig förhandling. Och någonstans måste ägarna visa att Lund är viktigt även för framtiden, annars kommer vi att tappa väldigt mycket av vår kompetens, säger han.
Uppgifterna om en eventuell neddragning vid mobiljätten i Lund oroar näringslivschefen i Region Skåne, Hans Henecke:
– Det spelar mindre roll idag än tidigare, men det spelar fortfarande roll när det gäller att locka andra företag att etablera sig här. Vi har ännu inte nått den kritiska massan av telekombolag i regionen att Sony är utbytbart. Vi behöver dem minst ett par år till, säger han.
Vet du mer? Mejla 71234@sydsvenskan.se.

Sony Mobile

I februari tog konsumentelektronikkoncernen Sony över Ericssons hälftenägande i Sony Ericsson, efter drygt tio års samägande. Avsikten med köpet var att bygga in mobil teknik i allt fler av Sonys produkter. Sedan dess har det ryktats om besparingar. I mars kom ett första varsel som gällde 149 tjänster i Lund. I somras framkom dessutom att Sony Mobile flyttar huvudkontoret till Japan. Hur många tjänster som berörs av flytten är inte klart i dagsläget.
Gå till toppen