Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

”Känslorna föds i sången”

Det finns knappt någon känd operett som folkkära autodidakten Berith Bohm inte sjungit under sina 60 år som sångerska och skådespelerska. Sången och glädjen att beröra publiken är hon tacksam för på ålderns höst. Liksom barnatron.

Glad och positiv har Berit Bohm alltid varit. Nu fyller hon 80 år – med barnatron intakt.Foto: Janerik Henriksson/ScanpixBild: Janerik Henriksson/Scanpix
Bland sopranen Berith Bohms största framgångar finns ”Csardasfurstinnan”, ”Sköna Helena” och ”Porgy och Bess” på Stora Teatern i Göteborg på 1950- och 1960-talen. Hon har gästspelat på Volksoper i Wien och spelat mot Nils Poppe i ”Blåjackor”, samt medverkat i Hagge Geigerts revy i Göteborg.
Varför förkärlek till operetter kan man undra.
– Det frågar jag mig själv. Jag älskade att lyssna på och sjunga Wienmusik. Den här musiken tilltalar mig, jag älskar den. Jag blir så nostalgisk när jag lyssnar att det känns i hjärtat. Jag saknar den tiden, säger hon under kristallkronan i ett av äldreboendets sällskapsrum, och nuddar vid pärlhalsbandet.
Sju mörkblå pärmar med tidningsklipp i en kasse bredvid vittnar om Berith Bohms storhetstid. Snarare än en äldre primadonna verkar hon till sättet vara en älskvärd och omtänksam dam.
Musiken fick hon med modersmjölken. Hon sjöng tillsammans med mamma, som själv aldrig fick förverkliga sångardrömmen trots en vacker altröst. Barnvisorna sitter kvar, både från barndomen och från det populära barnprogrammet ”Pussel” på 1960-talet.
När hon sjunger lyser ansiktet upp. Rynkorna slätas ut och vännerna som har dött ifrån henne, liksom de trilskande knäna och ålderskrämporna, tycks för ett ögonblick vara bortglömda.
Med sångens kraftreser vi i tidsmaskinen till uppväxten. Pappa dog av cancer när Berith var sex år. Men trots knappa förhållanden bekostade mamma sånglektioner åt 12-åriga ensambarnet, som även fick hinkvis med mammakärlek.
– Mamma var rädd om mig. Hon var kärleksfull och sträng. På den tiden fick man inte göra som man ville. Jag skulle vara hemma klockan nio på kvällen.
Likväl var hon glad.
– Det har jag alltid varit! Glad och positiv. Och jag har kvar min barnatro. Det är skönt att ha en tro – på Gud, människan och kärleken. Man får sina smällar ändå.
Sedan debuten i 15-årsåldern på Furuviks ungdomscirkus har hon fortsatt att sjunga och skådespela i 60 år.
– Jag har aldrig tänkt på min ålder, utan bara sjungit. Jag älskar att sjunga. Känslorna föds i sången, så det känns som ett privilegium att ha kunnat dela med mig av mina känslor och glädja så många människor.
– Jag vill tacka svenska folket för responsen, att de tog emot mig så fint under alla år. Hela livet är ett givande och tagande, säger Berith Bohm.

Berith Bohm

Aktuell: Fyller 80 år den 23 augusti.
Gör: Sångerska och skådespelare.
Bor: Lägenhet i ett äldreboende i Bromma, Stockholm.
Familj: Dottern Tina och barnbarnen Jonas, 19, och Nils, 18.
Om att fylla 80: ”Jag fick en chock. Jag känner mig inte som 80.”
Favoritoperett: ”Kiss me, Kate var roligast att göra.”
Favoritopera: ”Porgy och Bess. Jag älskar Gershwins musik.”
Scenskräck: ”Aldrig! Jag var ivrig att komma ut på scen.”
Gymnastik: ”Jag har tränat mycket i mitt liv. Men nu är jag en latmask, jag känner inte igen mig själv. Bara knäna blir bättre så ska jag börja med gymnastik igen, säger jag till mig själv.”
Musiksmak: ”All musik utom rock och pop.”
Inspirationskälla: ”Jag har alltid gillat Birgit Nilssons hjärtlighet och värme.”
Blir lycklig av: ”Att någon säger att jag är fin, som mitt vårdbiträde sade i morse.”
Karriären i korthet: Oscarsteatern i Stockholm, Stora Teatern i Göteborg, debuterade 1967 som skådespelare i komedin ”Född igår”. Tusentals framträdanden på äldreboenden.
Gå till toppen