Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klubb mötesplats för barnen

Föreningen Mensa driver ett eget program för särbegåvade barn. Sten Collander, kontaktperson för Gifted Children Programme (GCP), berättar om varför barn och deras föräldrar söker sig till Mensa.

– Gifted Children Programme är en delvis fristående organisation och vi har inga inträdesprov. Till oss kan vem som helst komma och känna sig för om det är något för dem. Det är inte så formellt, mer en social samlingsplats och ett sätt för de här familjerna att träffa andra som har det likadant.
Vad gör ni i GCP?
– Vi anordnar träffar. Det kan vara allt från en fika till besök på Vetenskapens hus här i Stockholm, till exempel. Det ordnas också träffar på andra håll i landet, bland annat i Skåne, även om det inte är riktigt lika aktivt där. Vi är också ute och informerar i skolor. Ibland är det en skola som fått upp ögonen för särbegåvning, men ofta en förälder som krävt att skolan tar tag i det. Dessutom samlar vi information på vår hemsida och svarar på frågor via mejl.
Vad får ett särbegåvat barn ut av att vara med i GCP?
– Både barnen och föräldrarna brukar säga att det är skönt att träffa andra och känna att det finns fler som de. De har ofta varit med om liknande saker och kan utbyta erfarenheter med varandra. För barnet kan det innebära att man ser att man kanske är ovanlig, men inte onormal. Många av dem har inte ett naturligt utbyte med sina klasskamrater men får det lättare i den här gruppen. Internationell forskning har visat att särbegåvade barn som inte uppskattas ofta blir deprimerade och upplever tillvaron som meningslös.
Händer det att folk blir provocerade av en klubb för smarta barn?
– Jag förklarar att det handlar om begåvade barn, som har särskilt lätt för sig men som inte kommer till sin rätt i skolan. De flesta blir nyfikna och vill veta mer. Om någon kallar det elitklass bemöter jag det genom att säga att det handlar om att se varje barn som en individ. Det handlar inte om att alla ska prestera så mycket som möjligt. Det handlar om att alla ska trivas med sin tillvaro.
Mensa är en internationell förening av medlemmar som alla har över 130 i IQ.
Gå till toppen