Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Talangens tunga år

NM- och SM-silver. Utomstående kanske tycker att det är bra, säger Cajsa Zeidler, 17. Själv är hon inte nöjd. Säsongen har inte alls blivit som hon ville.

Cajsa Zeidler har haft en tuff säsong. "Jag har fått kämpa tusen gånger mer och ändå inte varit där jag borde vara", säger hon.Bild: Foto: Lisbeth Westerlund
Löddekanotisten Cajsa Zeidler började träna kanot 2006. Fyra år senare var hon framtidshopp och ungdomselit och fick en lyckokick av att komma in på kanotgymnasiet i Nyköping, men det var en stor omställning.
– Jag kom från Bjärreds montessori där jag jobbat självständigt och satt mina egna mål, säger hon.
Cajsa Zeidler ville jättemycket. Hon föresatte sig att fortsätta vara bäst i klassen, träna hårdare, träffa kompisar och finna sig tillrätta i sin nya stad med ny skola, nya tränare.
– Första året flöt allt bara på. Jag vann JSM-guld och sen JVM-silver i Singapore. Den här säsongen har kroppen inte velat. Jag har haft ont överallt, sovit i tolv timmar och vaknat trött.
– Jag har fått kämpa tusen gånger mer och ändå inte varit där jag borde vara. All återhämtning har tagit lång tid och känslan i paddlingen var borta. Jag har känt mig ledsen och nere.
Förklaringen är överträning. De sista sommarveckorna har Cajsa Zeidler vilat, tänkt, dragit slutsatser och belönats med att känna sig piggare och gladare. När höstterminen börjar ska hon och hennes tränare lägga om träningen så att den bättre passar just henne och hennes kropp bättre.
– Och jag ska träffa en idrottspsykolog och lära mig sätta gränser, välja bort och prioritera. Jag är målinriktad och envis, det är kanske därför det blivit så här men det är samma som gör mig bra.
Hon har funderat på idrottsvisdomar som: "allt som inte dödar dig gör dig starkare" och "gå på hårdare, ju mer du tränar desto bättre blir du" och kommit fram till att hennes egen devis är: "ju smartare du tränar desto bättre blir du".
Kanotträningen är kul för att den är så allsidig, säger Cajsa Zeidler. Säsongen är kort.
På vintern tränar kanotister längdskidor som aktiverar samma muskelgrupper, löpning, styrka och kondition.
Variationen förbättrar fysiken och naturupplevelserna är ett stort plus.
Kanotister blir seniorer när de fyllt 18 och ska då mäta sig med OS-deltagarna, eliten. Det är den övergången som får flest unga att lägga av.
– Jag är en social person. Att träffa andra kring ett gemensamt intresse, resorna och lägren vi åker på, tävlingarna där man kan glädjas ihop och den där fantastiska känslan när man verkligen är i form – det får mig att fortsätta.

Lödde KK

Lödde kanotklubb bildades 1969 och har i år haft en av sina bästa säsonger. På JSM i Nyköping tog klubben 22 medaljer: Nio guld, sex silver och sju brons.
På Nordiska juniormästerskapen i Tammerfors i Finland tog Cajsa Zeidler silver i W18, kvinnor under 18, i K-4, 500 m. Johanna Johansson tog brons i W18, K-4, 1000 m. Och John Olander silver i M16, män under 16, K-2, 2 500 m.

Cajsa Zeidler

Född: 20 december 1994.
Tränare i Nyköping: Mats Johansen.
Bollplank i Lödde KK: Annika Nilsson, fd kanotist.
Studerar: På kanotgymnasiet i Nyköping, börjar tredje året av fyra på naturvetenskapligt program.
Familj: Aktiv och sportande lärarfamilj i Barsebäck, tvillingbror Jacob är simmare.
Andra sporter: Har hållit på med balett, simhopp, gymnastik, simning, friidrott, segling. "Det mesta utan bollar. Nästan inga kanotister har bollsinne."
Gå till toppen