Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

När allt faller sönder

Titel: Sista bädden. En vandring i sömnen.
Författare: Hugo Claus
Översättare: Per Holmer. 
Förlag: Malexis.
”Det fanns inte längre tid för någon som helst form av medlidande, ömhet, vänskap.” Så säger den kvinnliga huvudpersonen i flamländaren Hugo Claus berättelse ”Sista bädden” som tillsammans med ”En vandring i sömnen” nu ges ut i en lyhörd svensk översättning av Per Holmer.
De båda berättelserna kom att bli Hugo Claus sista prosaverk. Han avslutade sitt liv genom aktiv dödshjälp 2008 efter att ha fått diagnosen Alzheimers sjukdom. Något av besviket avslut, av bittert farväl finns också i berättelserna.
I ”Sista bädden” skriver det före detta pianistunderbarnet Emily till sin döende mor om sitt kaotiska liv. Hon har råkat i en akut kris sedan hon inlett en sexuell förbindelse med en städerska, ett förhållande som i det katolska och hycklande Belgien inte ses med blida ögon. Slutet kan bara bli skamfullt och blodigt.
Också handlingen i ”En vandring i sömnen” beskriver ett sönderfall. Konsthandlaren Luc är på jakt efter sitt amorösa förflutna när han upptäcker att språket och verkligheten sviker honom. Nutid och förfluten tid glider samman och Luc upptäcker till sin förfäran att orden förvandlas till oigenkännlighet när de lämnar hans mun.
Det finns ett både sorgset och anarkistiskt drag i Hugo Claus berättelser. Det har säkert med den chockartade upplevelsen av den annalkande sjukdomen att göra. Men Claus beskriver mellan raderna också sin samtids Belgien med dess många skandaler – det räcker med att nämna de uppmärksammade barnamorden i mitten av 90-talet och deras förgreningar inom rätts- och statsapparaten. Lucs sönderfall sammanfaller med den belgiska statens, som Per Holmer mycket riktigt påpekar i sitt efterord.
Vi är utlämnade åt språket och slumpen och kan inte göra annat än att erkänna faktum, säger Luc på ett ställe. Bättre kan nog den pessimistiska grundtonen i Hugo Claus berättelser inte beskrivas.
Gå till toppen