Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är Nya Vångavallen

Våren 2015 lär Trelleborgs FF få ett nytt hem. Den nya arenan väntas kosta 150 miljoner kronor, ha plats för drygt 5 800 åskådare – och ha konstgräs.

– Det är klart att om man frågar mig så föredrar jag naturgräs, men fler och fler lag spelar ju på konstgräs, säger TFF:s klubbdirektör Mattias Kronwall.
Titta på bilderna här ovanför. De är arkitekternas förslag på hur Trelleborgs FF:s nya arena kan se ut.
– Det lutar väl åt att det är så här det kommer att bli. Man kan väl säga att det är en principskiss på hur det skulle kunna se ut, säger Ulf Bingsgård (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.
På måndag kommer kommunstyrelses arbetsutskott att ha ett möte där den formella presentationen kommer att framföras och där den fortsatta processens kommer att beslutas.
– Visst, det kan sägas "nej, vi vill ha en arena som ska vara dubbelt så stor" Ja, då får man ju rita om, säger Bingsgård.
Kostnaden för "Nya Vångavallen" beräknas till 150 miljoner kronor.
Hur kommer detta att organiseras?
– Det kommer att diskuteras om huruvida det kommer att ske i kommunens egen regi, eller om vi ska lägga över det i ett kommunalt bolag, eller bilda ett separat arenabolag, säger Bingsgård.
– Jag tror att det bästa sättet att lösa detta på är att bilda ett separat arenabolag, så att hela investeringen och även den framtida driften hamnar i bolaget. Då är det bolaget som får sköta finansieringen, låna pengar och kommunen går i borgen.
Enligt förslaget kommer TFF:s nya hem att ha en kapacitet på 5 861 åskådare. Nuvarande Vångavallen kan ta in 10 000.
– Till TFF:s senaste match kom det 10 procent av det totala åskådarantalet. Det blir lätt ödsligt, säger Bingsgård.
Förslaget innebär också att det "kontroversiella" underlaget konstgräs kommer att läggas.
– Det är ju en kostnadsfråga. Rent driftmässigt är det billigare med konstgräs. Men också för att den nya arenan inte bara ska vara en arena för elitfotbollen, utan också för breddidrotten. Planen ska kunna användas som träningsplan också.
Tanken är att ett definitivt beslut ska tas i höst. Då kan man börja bygga på den nya arenan hösten 2013. Man räknar med att arenan ska stå klar till en seriepremiär 2015 – ett år efter Svenska fotbollförbundets nya arenakrav egentligen ska vara uppfyllda.
– Jag utgår ifrån, eller min förhoppning är, att vi får dispens från förbundet, säger Bingsgård.
TFF ger tummen upp för arkitekternas förslag.
– Ja, definitivt. Nu får vi sätta oss ner och titta på detaljerna och fortsätta ha en dialog med kommunen, säger Mattias Kronwall, TFF:s klubbdirektör.
– Att vi vet detta ger oss en ny drivkraft, extra energi, att fortsätta vara ett elitlag.

TFF - Ingen publikmagnet

Hemmasnitt de senaste åren:
Hittills i år: 1 445 (superettan).
2011: 2 757 (allsvenskan).
2010: 2 911 (allsvenskan).
2009: 2 992 (allsvenskan).
2008: 2 794 (allsvenskan).
2007: 3 458 (allsvenskan).
2006: 1 874 (superettan).
Gå till toppen