Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Siktet påföretagen

Det är bra att Socialdemokraterna vill minska företagens sjuklöneansvar. Det kan sätta press på alliansregeringen.

Lövfen snackade väl.Bild: JESSICA GOW / SCANPIX
Har Stefan Löfvens omtalade tystnad varit en god strategi?
Efter gårdagens sommartal i Stockholm går det kanske att svara ja på den frågan. Talet hade en resonansbotten som fick det att framstå som att Socialdemokraternas partiordförande varit lyhörd under sin ”tystnad” och på så vis bidat sin tid väl. Även om hans tystnad varat på tok för länge.
Stefan Löfven verkade inte bara ha lyssnat inåt – till vad partiets kärnväljare vill höra – utan även noterat vilken slags kritik som riktats mot regeringens politik, eller avsaknad av politik.
I höstens budgetmotion vill S minska företagens sjuklöneansvar genom att avskaffa andra sjuklöneveckan för att sänka ”tröskeln för små företag att anställa”.
Detta var det mest konkreta tillväxtfrämjande förslaget som gavs. En bättre lösning än den nuvarande som gör det möjligt för arbetsgivare att söka ersättning för sjuklönekostnader i efterhand. Något som få företag utnyttjar.
Det är också ett tydligt avståndstagande från den politik S förde i regeringsposition år 2003. Då ytterligare en sjuklönevecka skulle tvingas igenom trots massiv kritik.
Idag tror S inte att det är långsiktigt hållbart att vältra över kostnader på företagen, var Löfvens budskap.
Han välkomnande också alliansregeringens förslag att sänka bolagsskatten.
Att Löfven härmed fortsätter att utveckla den kritik som han tidigare riktat mot finansminister Anders Borg (M) för att denna kallat näringslivet för ett särintresse är bra.
Löfven tog även steg in på den borgerliga planhalvan genom att lyfta vikten av att lärare får tydliga karriärvägar och incitament för att öka sin kompetens. En god viljeriktning som förhoppningsvis utmynnar i konkreta politiska reformförslag för att höja läraryrkets status. Det skulle öppna för välbehövlig långsiktig blocköverskridande skolpolitik.
Trots att Stefan Löfven verkar vilja föra en mer tidsenlig och modern socialdemokratisk politik, hade han behövt lämna fler konkreta besked.
Det är en sak att tycka att Anders Borg i fredags kom med för lite och för sent. Det är en annan sak att faktiskt övertyga om att S kommer att kunna föra en bättre tillväxtpolitik.
Och med vem vill S helst bilda en eventuell regering?
En sjuklönevecka mindre gör inte S till det mest företags- och tillväxtvänliga partiet.
Men det är bra att Löfven verkar angelägen om att tävla mot alliansregeringen i att skapa fler jobb.
Gå till toppen