Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Draupner” slår mot bluffmakare

Nya polisoperationen Draupner riktas mot de kriminella gängens senaste kassako – blufffakturor.

Specialresurser styrs om från uppklarade mord för att hjälpa småföretagare mot gängens bolag.

Vid lunchtid på måndagen stegade en 36-årig efterlyst man in hos Helsingborgspolisen och greps efter månader på flykt.
Två av hans tre medmisstänkta i bluffbolaget Företagslansering AB friades tidigare i år, den tredje fick endast arton månaders fängelse för grovt bedrägeri.
Men 36-åringen, som polisen misstänker är huvudman i upplägget, kommer knappast att komma lika lindrigt undan.
– Nu har vi helt andra resurser att gå till botten med ärendet än tidigare, säger åklagare Tord Josefsson.
36-åringens advokat Lars Kruse säger att utpekandet är helt fel, och vill inte säga vad hans klient säger om sin koppling till Företagslansering AB.
Domstolen har slagit fast att företagets affärsidé var att lura på småföretagare skulder för påstådd marknadsföring via internet. Bara under 2011 drog bolaget in 21 miljoner kronor som tömdes ur bolaget via fakturor från målvaktsbolag.
Men Josefsson och hans utredare tvingades att helt släppa flera hundra fall när saken drogs till domstol. Det fanns inte tillräckligt med utredare.
Sedan dess har justitieminister Beatrice Ask uppmärksammat problemet och tryckt på både polis och andra myndigheter. Det har kommit en tingsrättsdom som slår fast att bolagens affärsmetoder hamnar under brottmålslagstiftningen och inte ska skötas som en tvist mellan parterna.
Och kanske viktigast: den gigantiska polisinsatsen med fokus på Malmös organiserade brottslighet och morden i stan har gått över förväntan och öppnat nya vägar.
– Under vårt arbete med mordutredningarna såg vi tidigt kopplingar till bedrägeriverksamheten, säger Stefan Sintéus, chef för länskriminalpolisen i Skåne. I de här kretsarna [den organiserade brottsligheten] var man tidigt ute med kortkapningar. Nu ser vi hur strategiskt viktiga kriminella finns med kring bluffakturorna.
När nu flera av morden i Malmö klarats upp och flera har dömts, alternativt snart ska inför rätta, har resurser frigjorts för fortsatt granskning av de kriminella nätverken.
– Det här är stort i södra Sverige och vi har anmälningar över hela landet. Minst 6 000 fullbordade bedrägeribrott, 1 000 bara i Stockholm, säger Stefan Sintéus.
Alltså rör det sig om bedrägerier för mångmiljonbelopp. Polisen räknar med att mängder av drabbade låtit bli att anmäla och bara betalat.
Tord Josefsson har nu helt nya möjligheter att bygga upp utredningen kring Företagslansering AB. Tingsrättsdomen är överklagad och ska upp i nästa instans i vår. Med flera hundra nya fall utredda och kopplade till de först dömda kan hovrättens bedömning ändras.
Och med stödpersonal från hela landet fortsätter Skånepolisen nysta i härvan av bluffande bolag, där flera är sammankopplade via ledamöter eller de styrande bakom.
– Vi vet säkert att den särskilda insatsen kommer att pågå inom överskådlig tid, lätt, säger Stefan Sintéus. Vi angriper på olika nivåer [i gänghierarkin] och från olika håll [myndigheter], men det viktiga är att vi håller upp tempot mot de här individerna.

Säkerhetsansvarig

Vet du mer? Är du drabbad? Hör av dig till oss! Mejla till 71234@sydsvenskan.se.
Klockan 11.30. Per Geijer, säkerhetsansvarig på branschorgansiationen Svensk handel, svarar på frågor om bluffakturor på Sydsvenskan.se.
Gå till toppen