Svedala

Älskar hästjobb – varje dag

Ingen som har passerat Klågerup längs Malmövägen kan ha missat det gigantiska huset med tornen, statyerna och den höga muren vid byns västra infart. Bakom herrgårdens terrakottamålade fasader döljer sig flera stallbyggnader och en travbana.

Här bor och arbetar paret Göran Falk och Helena Burman. De är båda välkända namn i hästbranschen, hon som travtränare och han som en av Sveriges största hästägare. Hon har dessutom två år i rad har tilldelats utmärkelsen årets amatör på Jägersro.
Sommaren 1991 köpte Göran Falk den gamla äppleodlingen i utkanten av Klågerup. Han lät totalrenovera bostadshuset och byggde flera stallbyggnader. Idag är fastigheten en toppmodern hästgård.
Paret Burman Falk har tjugofem hästar på gården. Nästan alla har de själva fött upp och de flesta är unga. Som mest har de varit uppe i drygt trettio hästar, men Helena Burman säger att hon vill hålla nere antalet.
– Jag vill aldrig ha så många hästar att jag inte hinner med andra saker.
Hon håller en pulsklocka i handen. Med den mäter hon hästen Claudius F:s återhämtningspuls efter ett nyligen avslutat träningspass.
– Vi mäter pulsen precis som idrottsmän gör. Hästarna är ju faktiskt idrottsmän. Claudius F har en maxpuls på 250 och nu ligger återhämtningspulsen på 66. Det är bra.
I ett lugnt tempo leder hon hästen tillbaka till boxen. Han har gjort sitt för idag. Nu är det dags för Imhookedonafeeling att köras på den 870 meter långa träningsbanan som byggdes förra året och invigdes på julafton.
– Tidigare körde vi till Jägersro varje dag för att träna hästarna och det tog ganska lång tid. Nu kan vi köra rakt ut på banan och slipper frakta hästarna, det är så mycket bättre.
Träningsbanan ligger bakom bostadshuset och stallbyggnaderna. Den är gjord av sjösand och tidigt varje morgon bevattnas den.
– Det ska vara skönt för hästarna att köra här och det är det inte om sanden är torr. Vattnet tar vi från dammen där nere så vi löser allt själva här på gården.
Helena Burman har hästintresset med sig från födseln men att hon är där hon är idag är en tillfällighet.
– Jag halkade in i branschen på ett bananskal.
Efter gymnasiet i Luleå började hon jobba i ett travstall parallellt med en heltidsanställning som tågvärdinna. Av en slump fick hon kontakt med Catharina Petersson på Svedala veterinärpraktik som då och då jobbade i Luleå.
– När Catharina [Petersson] erbjöd mig ett jobb som veterinärassistent i Svedala tog jag en chans. På midsommarafton 2001 flyttade jag ner till Skåne.
Efter en tid i Skåne kom hon i kontakt med stora travnamn som Lutfi Kolgjini och sin nuvarande sambo Göran Falk.
– Det började med att Ludde [Lutfi Kolgjini] hade tre hästar som behövde miljöombyte. Jag tog hand om dem och det gick ganska bra. Efter ett tag utökade vi verksamheten som då höll till i Kvarnby.
I november 2008 flyttades verksamheten till Klågerup. Helena Burman fick mer och mer ansvar och idag driver hon verksamheten tillsammans med sitt team: Ulrika och Lina Johansson samt Christine Axmacher.
– Jag har också haft turen att få vara med på tävlingsresor med Luddes fina hästar. Och i USA har jag fått köra träningsjobb ihop med Jimmy Takter. De har inspirerat mig och jag har lärt mig mycket av att träna hästar tillsammans med Jimmy och Ludde.
Helena Burman har inte satt upp något specifikt karriärmål. Men hon drömmer om att träna och få fram nya stjärnor.
– Om hästarna som vi själva har fött upp skulle vinna något större lopp hade det känt lite extra speciellt. Och det är den bästa känslan.

Helena Burman

Född: Luleå.
Bor: Klågerup.
Familj: Sambon Göran Falk, mor och syskon i Luleå samt sambons familj i Skåne.
Ålder: 45 år.
Yrke: Travtränare.
Gå till toppen