Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fick rekordhög ersättning

Språkresan med EF Education blev en besvikelse för Johanna Persdotter Modin. Hon klagade hos Allmänna reklamationsnämnden (Arn) och fick tillbaka 35 000 kronor. 

– Det är inte lätt att klaga på en värdfamilj när man befinner sig utomlands. Man känner sig oerhört liten, säger Johanna Persdotter Modin.Bild: Foto: Linda Axelsson
– Mina språkkunskaper hade blivit mycket bättre om jag rest på egen hand, säger Johanna Persdotter Modin.
För två år sedan bestämde hon sig för att bättra på sina språkkunskaper i engelska och spanska. Hon köpte därför en nio månader lång språkresa av EF. I upplägget fanns det skolundervisning som kombinerades med boende hos tre olika värdfamiljer – i Los Angeles, Tamarindo i Costa Rica och i Barcelona.
För alltihop betalade Johanna Persdotter Modin 141 000 kronor. I priset ingick inte flygbiljetterna.
– I Los Angeles hamnade jag hos en familj från Filippinerna med en mamma och pappa som pratade väldigt dålig engelska. Mamman sa till mig att om jag ville lära mig engelska skulle jag prata med hennes barn – fem och sju år.
Efter en vecka fick Johanna Persdotter Modin nog och skrev ett mejl till sin kontakt på EF. Det skulle bli fler sådana kontakter.
Bland annat om att hon inte fick äta tillsammans med värdfamiljen och att frukost saknades i hemmet. Men också att hon och de tre andra utbytesstudenterna i huset blev väckta mitt i natten och beskyllda för att ha orsakat stopp i avloppsledningarna.
– Eftersom mannen i värdfamiljen ansåg att vi hade förstoppning antecknade han på en papperslapp namnet på en medicin som han ville att vi skulle köpa, säger Johanna Persdotter Modin.
Åtta veckor senare hade EF letat upp en annan värdfamilj. Klagomålen på undervisningen möttes däremot bara med motargument.
Att hon upplevde att hon blivit sexuellt trakasserad av en av skolans aktivitetsledare och därför känt sig kränkt och rädd kommenterades inte.
Efter fyra månader i Los Angeles flyttade Johanna Persdotter Modin till Tamarindo i Costa Rica där hon blev inhyst hos en ny EF-familj.
– Även om det förekom brister där var de inte att jämföra med hur katastrofalt dåligt det var i Los Angeles. Under två veckor i Tamarindo fick jag byta klass fyra gånger för att nivån på undervisningen skulle bli rätt.
Tio veckor senare flyttade Johanna Persdotter Modin till Barcelona. I den spanska värdfamiljen fick utbytesstudenterna oftast inte äta luncher eller middagar tillsammans med familjen.Istället fick det bli smörgåsar på rummet. Och den mat hon köpt och ställt i kylskåpet försvann ofta utan att hon själv hade ätit den.
– I skolan envisades flera spansklärare med att prata engelska, trots att det var för undervisning i spanska vi rest dit. Det var helt horribelt.
I klagan till Arn krävde Johanna Persdotter Modin att få tillbaka 63 533 kronor. EF vill ge henne 3 995 kronor.
– En jättestor besvikelse, säger hon. Att jag fick 35 000 kronor får jag se som en seger. Även om resan aldrig blev som jag önskat mig.
Beloppet som EF betalade tillbaka, efter beslut i Arn, var rekordhögt. Utöver det har Arn de senaste fyra åren rekommenderat EF att betala tillbaka som mest 12 595 kronor till en missnöjd resenär.
Gå till toppen