Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmö långt efter i hbtq

Tio nya instruktörer i hbtq-frågor ska hjälpa polisen att kunskapsmässigt komma ikapp resten av samhället.

På onsdagen inleddes Regnbågsfestivalen med flera programpunkter i ABF-huset på Spånehusvägen, under festivalen omdöpt till Regnbågshuset.
Sydsvenskan berättade i måndags hur sjukskrivna Malmöpolisen Jeanette Larsson inte längre orkade fortsätta sin kamp mot intolerans inom kåren. På onsdagen satt hon i publiken tillsammans med ett tiotal andra.
– Utbildningen är inte nedlagd, sa Anna Gustafsson, biträdande chef på kriminaljouren i Malmö, och syftade på att Jeanette brukade utbilda kollegor i hbtq-frågor.
– Nu utbildas tio instruktörer vid Linnéuniversitetet i Växjö som sedan ska sprida den här kunskapen inom hela verksamheten, de är färdiga nästa år, fortsatte hon.
Också svårigheten att komma ut ur garderoben som polis togs upp. Av 3 400 polisanställda i Skåne finns det några öppet homosexuella kvinnor, men inga män.
– Men det är en helt annan jargong inom polisen nu än 20 år sedan. Det krävs att någon med civilkurage lyfter frågan. Ibland undrar jag om det är så att polisen inte är riktigt mogen ännu, sa Thomas Bull, kriminalkommissarie och hatbrottssamordnare på Malmöpolisen.
RFSL har en egen brottsofferjour där Sofia Kuno är samordnare. Hon berättade att RFSL i Stockholm anordnar utbildningsseminarier med poliser och åklagare.
– Det är imponerande men de har helt andra förutsättningar i Stockholm, sa Thomas Bull som inte kunde svara på var bromsklossen sitter i Malmö.
– Den sitter uppåt i kedjan, sa Jeanette Larsson och fick medhåll av Thomas Bull.
Gå till toppen