Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Politiker vill utreda dödsfallen

Politikerna reagerar kraftigt på beskedet att fem dödsfall förra året kopplas till platsbrist på Skånes universitetssjukhus. Nu ska en internutredning ta reda på hur allvarligt läget är på sjukhuset.

I gårdagens Sydsvenskan uttalade sig en inspektör på Socialstyrelsen om att neddragningarna av vårdplatser på sjukhusen i Malmö och Lund kan ha bidragit till fem dödsfall under 2011.
Artikeln har fått politikerna i Region Skåne att reagera.
De högst ansvariga sjukvårdspolitikerna menar att de aldrig har fått så tydliga besked förut från Socialstyrelsen om att neddragningar av vårdplatser kan skada patienterna.
– Vi ser oerhört allvarligt på det här och vi kommer att göra en djup utvärdering av detta, säger regionrådet Catharina Blixen-Finecke (M), ordförande för den beredning som ansvarar för sjukhusen i Skåne.
Hon vill få besked av sjukhuschefen om hur allvarligt läget är, och hon hänvisar till en utredning som ska göras på Skånes universitetssjukhus om vårdplatsläget, om hur många patienter som är utlokaliserade och vilka risker det medför. I januari ska utredningen lämnas till Socialstyrelsen.
Förra året minskade sjukhuset antalet vårdplatser med 83 och hittills i år med 90. Totalt finns nu 1 070 platser. Antalet har minskat på grund av ändrade arbetsmetoder, men också på grund av de besparingskrav som sjukhuset har fått av politikerna: totalt 450 miljoner kronor i år.
Enligt Catharina Blixen-Finecke har ledningen för sjukhuset fått ett tydligt mandat från politikerna – att spara så att det inte går ut över vården för patienterna.
– Ingen får tulla på patientsäkerheten. Det finns inget annat politiskt uppdrag, säger hon.
Enligt Yngve Petersson (MP), vice ordförande i vårdproduktionsberedningen, är det här första gången som det kommer signaler om att sparbetingen hotar patientsäkerheten.
– Om det visar sig att dödsfallen skulle ha med det att göra, då kommer det i ett annat läge och då måste vi givetvis reagera på det, säger han.
Nästa vecka ska han be förvaltningen att ta reda på hur det ligger till med de fem dödsfallen, om det kan stämma att de har med vårdplatsbrist att göra.
Jesper Persson, chefsläkare på Skånes universitetssjukhus, tycker inte att politikerna borde bli förvånade av att besparingarna går ut över patienterna.
– Ingen kan väl tro annat än att det går ut över verksamheten, inte så att patienternas liv är i fara, men arbetsmiljön påverkas av stressen för personalen och läkemedelsbesparingarna, säger han.
Han påpekar att det finns flera orsaker till de fem dödsfall som Socialstyrelsen lyfter fram, och att platsbristen var en komponent. Men att det finns risker med ständiga neddragningar.
– Det finns en gräns för hur många platser man kan dra ner, och vi har kommit nära. Om vi inte redan har överskridit gränsen totalt, så är vi i alla fall väldigt nära den smärtgränsen.
Sydsvenskan, tisdag 28 augusti 2012.
Sydsvenskan, torsdag 11 augusti 2011.
Sydsvenskan, måndag 17 oktober 2011.
Ingrid Lennerwald (S) skickade i går en interpellation, en formell fråga, till Catharina Blixen-Finecke (M) om vem som tar ansvar för patientsäkerheten när vårdplatser försvinner och patienter flyttas runt.
Hon är vice ordförande i vårdproduktionsutskottet, som ”beställer” vård, och ville före sommaren begära mer pengar av regionstyrelsen.
– Alla vet att besparingarna har gått för långt. Det är förödande för patienterna. Vi har fått många signaler som visar på överbeläggning och personalen säger att det inte går längre. Vi klarar inte vårt uppdrag, man kan inte spara niohundra miljoner kronor på ett år. Men vi fick avslag på vårt yrkande.
Mats Erlandsson (SD), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, pensionerad överläkare i anestesi och intensivvård:
– De ansvariga förstår inte hur sjukvården fungerar, de flesta har inte sysslat med den. De är i händerna på tjänstemän som i sin tur är i händerna på dem som vill vara chefer. Förr var det den duktigaste medicinaren eller kirurgen som blev chef på kliniken, i dag är det ofta någon som vill göra karriär och som då sparar pengar genom att minska på vårdplatser och personal.
– Det innebär uppenbara risker för den medicinska säkerheten och arbetsmiljön. Patienter drabbas när de placeras på fel avdelning, men det är heller inte roligt för en sjuksköterska på hudkliniken som plötsligt ska försöka ta hand om en patient som har ont i hjärtat eller propp i benet.
Saima Jönsson Fahoum (V), ledamot i regionfullmäktige och ersättare i hälso-och sjukvårdnämnden, arbetar som distriktsläkare:
– Sverige har faktiskt lägst antal slutenvårdsplatser av alla OECD-länder och Skåne har bland de allra lägsta i Sverige. Och nu sparar man in på fler platser. Smärtgränsen är nådd och det är därför det ser ut som det gör nu.
– De här besparingarna är fullständigt orimliga. Man kan inte handskas så här med vården, det går inte längre. Det här tragiskt för både patienterna och de anställda. Ekonomerna har fått fullständig makt över vården. Innan var det klinikcheferna som hade fullständig makt, och det är också galet. Men det här är förödande.
Aktuella frågor: S-politiker beredda att höja regionskatten. A5
Gå till toppen