Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Geert Wilders till Malmö

Den nederländske politikern Geert Wilders har varit åtalad för hatbrott. I oktober ska han tala i Malmö.

Geert Wilders.Bild: Foto: Peter Dejong/AP
Tryckfrihetssällskapet har bjudit in den nederländske partiledaren och islamkritikern Geert Wilders för att tala vid ett arrangemang anordnat av dem den 27 oktober. Av säkerhetsskäl är flera lokaler hyrda. Var han kommer att framträda avslöjas i sista stund.
Geert Wilders har blivit mordhotad ett antal gånger. Enligt Ingrid Carlqvist, ordförande för svenska Tryckfrihetssällskapet, har han egen säkerhetspersonal som ska sköta kontakterna med Malmöpolisen.
– Han är en av Europas mest spännande politiker. Det folk i Sverige känner till om hans kamp är nästen ingenting, eftersom mainstreammedia utmålat honom som högerextremist, säger Ingrid Carlqvist.
Hon tror att omkring 300 personer kommer att lyssna till hans föredrag.
Att be en invandringskritiker känd för sina hatiska uttalanden tala i Malmö, en stad där det bor många muslimer, är naturligtvis mycket kontroversiellt. Malmöbesöket blir hans första offentliga besök i Sverige.
– Geert Wilders är en politiker som är besatt av islam, som han ägnat hela sin politiska karriär åt att bekämpa. Därmed är det väl en perfekt gäst hos Tryckfrihetssällskapet, eftersom de tycks dela samma besatthet, säger Daniel Poohl, som är chefredaktör och ansvarig utgivare på stiftelsen Expo, som granskar högerextrema rörelser.
– Geert Wilders är en politiker som gärna vill framställa sig som en frihetskämpe och värnare av tryckfriheten. Men man ska komma ihåg att han är en person som vill förbjuda Koranen och göra Europa till en del av världen där en av världens största religioner inte har möjlighet att finnas.
I en intervju med Niklas Orrenius i Sydsvenskan i februari sa Ingrid Carlqvist att Geert Wilders vore en drömgäst hos det svenska Tryckfrihetssällskapet. Själv anser hon att islam inte är kompatibel med demokrati och att hon vill se ett tillfälligt invandringsstopp i Sverige.
Malmöpolisen hade i går inga kommentarer till uppgifterna om Wilders besök.

Fakta

Geert Wilders
Den invandringskritiske politikern Geert Wilders är ledare för frihetspartiet PPV, Nederländernas tredje största parti. De för kampanjer mot muslimsk invandring, moskébyggen, samt förbud mot burka och slöja.
Wilders har gjort sig internationellt känd för att jämföra Koranen med Hitlers Mein kampf, och islam med totalitära ideologier som nazism, fascism och kommunism. Han publicerade Muhammedkarikatyrerna ur Jyllands-Posten på sin webbplats och har gjort en kortfilm om Koranen.
Wilders uttalanden ledde 2009 till åtal för verbala hatbrott. Han friades i juni 2011. Geert Wilders har blivit mordhotad ett flertal gånger.
Tryckfrihetssällskapet
Tryckfrihetssällskapet beskriver sig som en organisation "vars främsta syfte är att kämpa för det fria ordet, varhelst det hotas och oavsett vem som hotar det".
Den nystartade föreningen har en dansk förebild och höll sitt första möte i Malmö i slutet av januari.
I Dagens Juridik beskrev SD-experten och debattören Annika Hamrud i mars i år organisationen som "ett sällskap där rättshaverister diskuterar med nazister". Malmöförfattaren Kristian Lundberg beskriver dem som "en rasistisk tankesmedja för medelklassen".
Tidsskriften Expo är en tidning mot främlingsfientlighet och rasism som startades 1995.
Gå till toppen