Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vårdplatser försvinner i Lund

Vårdfacket varnar för att det kan bli kaos igen
på akuten i Lund, när ännu en avdelning stängs.

Vårdavdelning 6 på Skånes universitetssjukhus i Lund vårdar främst äldre patienter, ofta med flera kroniska sjukdomar och kognitiva problem.
På måndag stängs avdelningen. Åtta vårdplatser försvinner och de patienter som behöver fortsatt vård flyttas till andra avdelningar.
Skälet är sparkravet på sjukhuset.
Sjukhuschefen har infört ett totalt anställningsstopp från den 1 september, vilket för akutdivisionen innebär att det inte går att bemanna alla fyra vårdavdelningar i Lund. I Malmö har det redan fattats beslut om samma sak, en stängning av avdelning 15 med 18 platser. Totalt blir det 20 vårdplatser färre för akutdivisionen.
För de 14 sjuksköterskor och 12 undersköterskor på avdelning 6 betyder stängningen att de måste byta jobb. De fick beskedet förra veckan, och först igår fick alla veta var de ska jobba från och med måndag.
Flytten görs utan att den har varit uppe till central samverkan med de fackliga organisationerna. Det sker först dagen efter stängningen.
– Vi har blivit informerade, men de har inte samverkat, säger Emmy Nilsson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på sjukhuset i Lund.
Vårdförbundet befarar att stängningen kommer att skapa ett nytt kaos på akutmottagningen.
Det ligger redan en anmälan vilande på Arbetsmiljöverket, som kan leda till skyddsstopp av arbetet på akuten om läget blir värre.
Emmy Nilsson tror att alla anställda, både på akuten och på vårdavdelningarna, kommer att få jobba ännu hårdare, framför allt med att hitta sängplatser till patienter och att skicka runt patienter till andra kliniker.
– Arbetsmiljön kommer att försämras och det kan bli ett stort problem med väntetider för patienterna på akuten, säger hon.
Sjukhuset hade stora problem med att rekrytera personal inför sommaren, och fick delvis lösa det genom att ordinarie personal tog extra arbetspass. Vårdförbundet ska nu gå ut med en enkät till alla medlemmar och undersöka hur stort övertidsarbetet har varit och hur pressad arbetssituationen är.
– Vi vet att många inte har kunnat ta sina raster och inte fått vila mellan passen. De behöver vila och har rätt till rast, men den men den möjligheten finns inte i dagens sjukvård, säger Emmy Nilsson.
På vårdavdelning 6 i Lund är personalen besviken över beskedet om nedläggning.
Avdelningen är bara ett år gammal, och har fått flytta runt flera gånger i olika lokaler på sjukhuset.
– Vi tycker att det är så tråkigt. Vi är jättebesvikna. Vi har hela tiden fått simma motströms på vår avdelning, säger undersköterskan Ganni Xhaferi.
Gå till toppen