Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnen har ett eget ansvar

Myndig och har slutat gymnasiet? Då har föräldrarna inte längre något formellt ansvar för vare sig sina barns bostad eller försörjning.

Ofta ringer föräldrar till Socialtjänsten och undrar hur de ska göra med sina vuxna barn som bor kvar hemma utan vare sig jobb eller studiemedel.
– Jag svarar att de inte har någon skyldighet att försörja sonen eller dottern längre. Barnet är vuxet och har eget ansvar på samma sätt som alla andra vuxna att försörja sig genom arbete eller studier. Det tycks som att många föräldrar och barn inte har insett att det är så här det ligger till, säger Kerstin Petersson, enhetschef på individ- och familjeomsorgen i Limhamn-Bunkeflo.
Har den unge vuxne ingen inkomst har den rätt att söka ekonomiskt bistånd, även om han eller hon bor kvar hemma. Men, precis som för alla andra, måste först andra eventuella tillgångar vara uttömda.
– Det händer att den unge säger att sparpengarna de har, som de kanske har fått av mormor, ska gå till körkort. Ja sorry, måste jag då säga, det är så här det är. Vi är det yttersta skyddsnätet, säger Kerstin Petersson, och tillägger:
– Men socialtjänsten erbjuder också stöd och hjälp för att den unge ska kunna nå egen försörjning.
För att få lägenhet krävs ofta jobb eller studier och bostadsköerna är långa. Som förälder kan man se till att barnen ställer sig i kö så snart kommunernas olika regler gör det möjligt.
– När kan jag flytta hemifrån, frågar en del unga. När du är självförsörjande, svarar vi. Det är ju ingen självklarhet, det finns inga lägenheter som bara står och väntar på en.
Juridiskt kan man inte vräka sitt hemmaboende barn. Däremot mer eller mindre kasta ut det, men det är mycket ovanligt.
– När det förekommer handlar det oftast om mer komplicerade problem i familjen. I dessa fall, när den unge står utan tak över huvudet och det finns särskilda skäl, då får vi komma in och försöka ordna bostad, säger Kerstin Petersson.

Olika krav i kommunerna

Föräldrarna är skyldiga att försörja sina barn tills de fyller 18 år eller slutar gymnasiet (så länge barnen inte passerar 21). Därefter räknas de som vuxna med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra.
Både kösystemet och kraven som ställs för att få teckna bostadskontrakt skiljer sig åt mellan kommuner och mellan olika privata bostadsvärdar. Men den sökande måste vara självförsörjande (hos exempelvis MKB räknas dock socialbidrag/försörjningsstöd som tillräckligt), inte ha hyresskulder, vara minst 18 år och bli godkänd vid en kreditkontroll (vad som krävs för att godkännas är olika hos olika aktörer på marknaden).
Gå till toppen