Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Från blyg biolog till omtyckt tv-ankare

Tv-profilen Lena Liljeborg tvekade innan hon tackade ja till en karriär i offentlighetens ljus. Trots att hon hade blivit kvitt sin blyghet redan i tonåren tampas denna biolog fortfarande med dåligt självförtroende.

Mitt i nyhetsflödet. Mångåriga programledaren på ”Mitt i naturen” arbetar numera på Östnytt. Men att Lena Liljeborg skulle jobba inom media var långt ifrån självklart. På lördag fyller hon 55 år.Foto: Peter Tullberg/SVTBild: Peter Tullberg/SVT
Lena Liljeborgs nyfikenhet tycks aldrig sina. I nästan tre decennier har hon lett vetenskapliga program i radio och tv: radioprogrammet ”Naturmorgon”, SVT:s ”Mitt i naturen” och ”Nova”, samt Kunskapskanalens ”Mera vetenskap”. Likväl är hon fortfarande vetgirig.
– Det är klart jag är! Förut uppstod frågorna så fort jag var utomhus, speciellt när jag var med kompisar. Då började diskussioner om hur saker och ting hängde ihop, som säsongens växlingar med fågellivet.
För tre år sedan inträffade en stor förändring. Tv-produktionen av ”Mera vetenskap” flyttade till Stockholm varpå den Norrköpingsbaserade Lena Liljeborg blev nyhetsankare för ”Östnytt” på morgonen.
– Att jobba med nyheter är något helt annat än vetenskapliga reportage. Det blir korta och rappa inslag med max två minuter att förmedla det jag vill. Det är fantastiskt att lära sig detta hantverk.
Under barndomen var det emellertid föga som talade för att denna Arbogatös skulle bli en frågvis journalist, än mindre en tv-personlighet.
– Jag var blyg och, som förväntades utav en flicka, snäll och hyfsat väluppfostrad. Sedan kom tonåren och jag tog igen en del och gjorde allt möjligt som jag inte fick. Fast det ska vi kanske hålla tyst om – det handlade om killar förstås och om att våga saker.
Hur blev du kvitt blygheten?
– Det arbetade jag mer eller mindre medvetet med under gymnasietiden. Jag utsatte mig för saker som jag uppfattade som svåra, som dramatik. Det tvingade mig att stå på scen ibland. Inte var jag en stor skådespelartalang, men det var roligt att hitta på saker tillsammans med andra.
I slutet av hennes biologistudier intervjuades hon i Sveriges radio Göteborg om sin uppsats. Därmed fick radion upp ögonen inte bara för knubbsälar, utan även för Lena Liljeborg, och erbjöd henne jobb i radioprogrammet ”Natur och miljö”. Sedan dess är hon fast i medievärlden.
Vad är det som gör dig bra i rutan?
– Att jag är mig själv och verkar naturlig, även om jag är nervös.
– Jag slåss fortfarande med att mitt självförtroende inte är det bästa. Jantelagen – att man inte ska förhäva sig – finns kvar i mig, på gott och ont. Det kanske går hem att jag visar ödmjukhet. En person som enbart är uppfylld av sig själv och jobbar hårt för att märkas och bli sedd kan vara jobbig att titta på, säger Lena Liljeborg.

Lena LiljeborgKarriär i korthet

Gör: Redaktör och nyhetsankare i SVT:s ”Östnytt”.
Bor: Norrköping.
Familj: Sonen Leo, 16 år.
Aktuell: Fyller 55 år den 8 september. Gjorde berättarrösten i sommarens ”Engelska trädgårdar” i SVT.
Om att fylla 55: ”Det känns rätt coolt. Men det var ett stort steg att fylla 50, att tänka att man börjar bli gammal och att livet inte är oändligt.”
Passion: ”All slags dans – njutningsfull freestyle eller pardans som tango, som jag dansat sedan 2005. Jag är helt beroende av att få bada i hav och sjöar. Bara det är över 17 grader.”
Drömmar: Segla på Adriatiska havet tillsammans med sonen och vännerna. Rida på en islandshäst.
Noja: ”Nej, jag är fortfarande äventyrlig av mig och kan inte låta bli att prova på nya utmaningar. En av de få saker jag inte kan tänka mig att göra är bungyjump. Men drakflygning har jag inga problem med.”
Favoritplats: ”Bohuslän. Fast jag är där alldeles för sällan.”
Blir lycklig av: ”Gemenskap.”
Studerade marinbiologi vid Linköpings universitet.
Började på Sveriges Radio 1986 med programmet ”Natur och miljö”. Har sedan dess lett ”Mitt i naturen”, ”Nova” och ”Mera vetenskap”.
Nyhetsankare i Östnytt sedan 2009.
Gå till toppen