Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Utvisningen stoppas tills vidare

Migrationsverket stoppar utvisningen av den afghanske pojken Ali, 15, tills vidare.

Bild: Foto: Anders Wiklund/scanpix
– Vi registrerade ett antal nya handlingar i det här ärendet i morse och de är av en sådan karaktär att vi måste utreda dem ordentligt. Därför har vi beslutat att avbryta det aktiva arbetet med att få pojken till Italien, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.
Vad rör det sig om för handlingar?
– Det kan jag inte svara på, men det är ingen hemlighet att de är kopplade till hans försämrade hälsa. 
– För hans del är det viktigaste att det omedelbara hotet att skickas till Italien är över i och med det här beslutet.
Finns det någon chans att han kan stanna i Sverige?
– Det är viktigt att ha klart för sig vad det här handlar om. Hans fall har prövats av domstol och det har beslutats att han ska skickas till Italien i enlighet med Dublinförordningen. Migrationsverket fattar inte det beslutet, däremot ska vi nu titta på om det finns något särskilt skäl att göra ett undantag här.
Vad skulle ett sådant undantag kunna vara?
– Det är för tidigt att säga, men i extrema fall kan man till exempel göra undantag för hälsoskäl, säger  Fredrik Bengtsson.
Hur lång tid Migrationsverkets nya prövning kommer att ta kunde Fredrik Bengtsson inte säga under torsdagseftermiddagen.
Det var sent i går eftermiddag som pojkens gode man skickade begäran om ett tillfälligt utvisningsstopp, inhibition, till Migrationsverket.
Ali kom till Sverige via Italien. Enligt Dublinförordningen ska en asylsökande utvisas till det EU-land som han eller hon först kom till, i detta fall Italien. Ali har sagt att han misshandlats av gränspolisen Italien och utsattes för en våldtäkt i flyktinglägret där.
Alis asylansökan i Sverige avslogs i våras både av Migrationsverket och av Migrationsdomstolen. Efter att ha fått utvisningsbeskedet sydde Ali ihop sin mun. Han har också gjort flera självmordsförsök, bland annat genom att hoppa ut från ett fönster på asylboendet.
Mer information kommer.
Gå till toppen