Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Han satte skräck i många tjänstemän”

Vård ska inte debatteras offentligt.

Det fick läkaren Yngve Gustafson höra av Jonas Rastad som snart tar över som region- direktör i Skåne. – Han tyckte att jag skulle hålla tyst framöver, säger Yngve Gustafson.

Västerbottens läns landsting blev inte sig likt när Jonas Rastad tog över som landstingsdirektör våren 2011.
– Han satte skräck i många tjänstemän, säger Monica G Engström, journalist på Västerbottens- Kuriren med uppdrag att bevaka landstinget på heltid.
Hon beskriver en kultur i landstinget som snabbt förändrades till att anställda blev rädda att tala med medierna och att lämna ut offentliga handlingar.
Och rädslan har orsakat närmast absurda situationer.
– Jag ville ta en bild på en dörr till en avdelning som stängts eftersom den skulle saneras, säger Monica G Engström. Jag fick tala med tre chefer men ingen kunde ge mig tillstånd.
– När jag hänvisades till Jonas Rastad för att få lov att ta bilden så struntade jag i det, säger Monica G Engström.
Yngve Gustafson är en av få som öppet vågar ventilera sin kritik mot Jonas Rastad och landstinget.
Han arbetar visserligen som läkare i landstinget men säger att han kan tala och uttala sig eftersom han också är professor och därmed statligt anställd vid Umeå universitet.
– Jag skrev en debattartikel i Västerbottens-Kuriren där jag ifrågasatte ett tokigt beslut, berättar Yngve Gustafson. Efter den tvingade Jonas Rastad fram ett samtal med mig. Hade jag varit landstingsanställd hade jag tyckt att situationen varit väldigt obehaglig.
Vad gick samtalet ut på?
– Det gick ut på att jag skulle hålla tyst framöver och att debatten inte skulle behöva föras offentligt.
När Sydsvenskan talade med Jonas Rastad på onsdagen förnekade han inte att han vill hålla diskussioner och debatter utanför medierna.
Det skapar oro hos medborgarna, var hans uppfattning.
– Att använda medborgarnas oro för att driva sin sak tycker jag inte är acceptabelt om man är professionell, sa han.
Gå till toppen