Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inget land får misshandla Ali

Det är klart att Ali borde få stanna i Sveirge.
Att säga något annat om den svårt traumatiserade afghanske 15-åringen på ungdomspsyket i Malmö som sytt ihop sin mun och mår så dåligt vore hjärtlöst.
Men att låta denna pojke, vars öde väckt så stort medkännande under veckan, stanna löser inga andra problem än att en av många, många unga som far illa nu kanske far lite mindre illa.
Det ska inte vara tillfälliga sympatiströmmar och lite slumpmässiga mediestormar som avgör vem som stanna. Det ska finnas ett regelverk som leder till beslut som samtidigt är förutsägbara och anständiga.
Ali får stanna. Men missförhållandena kvarstår:
Ska EU ha en gemensam asylpolitik så måste unionen också ha en gemensam standard i hanteringen. Det ska inte vara ett olustigt lotteri som avgör om de ensamma flyktingbarnen får en dräglig tillvaro eller inte.
Ingen ska – som Ali – misshandlas av italiensk gränspolis eller våldtas på flyktingsmottagningen. Ingen ska fösas ihop i vidriga läger, ingen ska behandlas som ett djur.
Så länge det inte går att lita på att alla länder i Dublinförordningen – som slår fast att en asylsökande få sin sak prövad i det första EU-land som han eller hon kommer till – har ett humant flyktingmottagande är hela överenskommelsen en skam.
Nu agerar EU-kommissionär Cecilia Malmström och kräver bättre asylmottagning i Italien:
”Är det så att de inte klarar av att leva upp till de standarderna så får vi se dels vilka rättsliga följder det kan få, men också hur vi kan hjälpa Italien. Landet har varit under ganska stor press och tagit emot många människor nu under sommaren och hösten, och kan behöva hjälp att höja standarden.”
Dublinförordningen bygger på att varje EU-land ska vara ett bra land att komma till som asylsökande. Så är det inte nu, särskilt i Italien och Grekland rapporteras om ohyggliga förhållanden. Problemen har i år fått Finland och Danmark att stoppa överföringar av asylsökande till Italien.
Inte heller EU godtar förhållandena.
I veckan blev det klart att Europaparlamentet och ministerrådet lyckats komma överens om en revidering av Dublinförordningen. Men inte när det gäller ensamkommande flyktingbarn.
Parlamentet vill att regeln om första asylland inte ska gälla dem. Fick parlamentet bestämma skulle Sverige pröva Alis asylansökan.
Det vill inte rådet. Det vill inte en svenska regeringen. Nu har frågan landat i EU-domstolen, vars dom i början av nästa år blir prejudicerande.
En Bild av EU:s problem.
Som drabbar ensamma barn på flykt.
En skam.
Gå till toppen