Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saknar nerv och spänning

Into the White

Genre: Krigsdrama. DirectedBy: Petter Næss. Actors: Rupert Grint, Stig Henrik Hoff, David Kross, Florian Lukas, Lachlan Nieboer. Country: Norge/Sverige. PublishYear: 2012.
April, 1940. Efter en luftstrid i norska fjällen kraschar två flygplan. De överlevande britterna och tyskarna lyckas ta sig till samma fjällstuga, där de blir isolerade av en snöstorm och tvingas samarbeta för att överleva.
Den tyske skådespelaren David Kross från ”The Reader” gör rollen som nazisoldaten Josef Schwartz. foto: SCANBOX
Det norska krigsdramat ”Into the White” – med en internationell skådespelarensemble – har en bra story, baserad på en verklig händelse. Här finns ett pacifistiskt budskap och nyanserade porträtt av nazisoldaterna.
Men de goda intentionerna höjer inte temperaturen, ”Into the White” är sympatisk, men också en förvånansvärt ljum, blötsnöig upplevelse utan riktig nerv och eller spänning.
Problemen ligger i en lite tafatt regi av Petter Næss (”Elling”), övertydlig dialog och orimligheter som skaver. Det är lite svårt att smälta att Luftwaffe-soldaterna utan problem förstår grov nordengelsk dialekt. Liksom att tyskarna är milt överseende med britternas psykningar.
Den psykologiska maktkampen sker inte bara mellan britter och tyskar, utan också mellan yngre och äldre landsmän. De hetlevrade ungtupparna, britten Rupert Grint (”Harry Potter”) och tysken David Kross (”The Reader”), tillför efterlängtad energi men tillåts också att spela över.
Med tanke på det sorgliga bioutbudet av filmer från grannländerna känns det lite trist att konstatera att ”Into the White” borde ha gått direkt till dvd-hyllan.
Gå till toppen