Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Bornholm byter chips mot äpplen och päron

I morgon möter bornholmarna äpplen och päron istället för chips och godis på bästa plats i mataffären.

Öborna ska äta nyttigare och titta mindre på tv, hoppas ledningen bakom ett nytt projekt.

Fyra av fem bornholmare vill ha ett sundare liv. Hälften av alla vuxna på ön väger för mycket, visar undersökningar, och barn och ungdomar är mer överviktiga än sina jämnåriga i övriga Danmark.
Därför startar i morgon projektet ”Sundhed og Lokalsamfund” i Nexø, Hasle och Allinge-Sandvig på Bornholm. Sex matbutiker möblerar då om sitt sortiment.
– På bästa A-läge hittar man frukt och grönt istället för Nutella och godis. Vid köttdisken finns det även grönsaker och recept. Vi hoppas att barnen ska äta mer grönsaker, fullkornsprodukter och fisk, säger Ulla Toft, en av projektledarna.
Projektet vänder sig främst till barnfamiljer och involverar även sundare mat på förskolor och mindre tv-tittande. Barnen blir vägda och mätta i början och slutet av det ett och ett halvt år långa projektet.
– Vi får många positiva reaktioner. Vi har lyssnat på lokalbefolkningen och låtit dem komma med förslagen. Detta är inget vi proppar i halsen på dem, säger Ulla Toft.
Men kritiker finns också. Politikern Simon Emil Amnitzbøll från Liberal alliance kallar idén ”kvävande omsorg från storebrorssamhället”.
Gå till toppen