Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fakulteter får pengarna

Den interna kritiken blev för kraftig. Nu backar Universitetets rektor om förslaget att plocka pengar från fakulteterna.

Rektor Per Eriksson.Bild: Arkivfoto: Henrik Rosenqvist
Sydsvenskan har tidigare berättat om förslaget att lyfta en större del av outnyttjade statliga forsknings- och utbildningspengar (myndighetskapitalet) till central nivå, det vill säga till rektor.
Kritikerna befarade att det handlade om att hitta nya sätt att finansiera forskningsanläggningar som Max IV, Medicon Village och ESS.
I torsdags möttes rektor och dekaner för att diskutera det kritiserade rektorsförslaget.
– Vi lyckades övertyga universitetsledningen om att vi behöver myndighetskapitalet, säger Olov Sterner, dekan vid naturvetenskapliga fakulteten.
Enligt företrädarna för fakulteterna behövs pengarna till strategiska satsningar.
– Vi bygger ESS och får plötsligt ett enormt verktyg och måste se till att vi har toppforskare. Jag som dekan måste kunna avsätta pengar till topprekryteringar och det kan jag inte göra om jag bara får ha tio procent i myndighetskapital. Då slutar man vara ett toppuniversitet, säger Olov Sterner.
Men att pengarna skulle användas till Max IV, ESS och Medicon Village är ett missförstånd, säger rektor Per Eriksson.
– Det här handlar om hur vi ska kunna uppfylla Universitetsstyrelsens beslutade målsättning för vårt myndighetskapital. Detta redde vi ut på mötet, säger Per Eriksson.
Nu ska frågan bollas tillbaka till Universitetsstyrelsen.
– Jag är skyldig att försöka hitta ett sätt som tar ner myndighetskapitalet till den här nivån som styrelsen har bestämt. Men hur det ska göras diskuterar jag med mina dekaner.
Att förslaget läckt ut i medierna är han inte glad över.
– Det är inte särskilt korrekt att föra den här diskussionen i medierna, säger Per Eriksson.
Hur kan du och Olov Sterner stå så långt ifrån varandra gällande förslaget?
– Jag upplever inte att vi gör det, vi har en ömsesidig respekt och jobbar bra tillsammans.
Olov Sterner förklarar meningsskiljaktigheterna så här:
– Kanske han inte har fötterna lika mycket i verksamheten.

Det kritiserade förslaget

Myndighetskapital är outnyttjade statliga forsknings- och utbildningspengar.
Förslaget går ut på att överskottet (myndighetskapitalet) ska vara max fem procent inom grundutbildningen och tio procent inom forskningen år 2017. Hälften av allt därutöver ska överföras till rektorsnivå.
Gå till toppen